арка от гипсокартон

Аркa от гипсокартон – как да си направим

Въпросът за това как да направите арка от гипсокартон със собствените си ръце е от интерес за всеки собственик на дома, който иска сам да направи промени в жилищното пространство, да добави допълнителна доза индивидуалност и да внесе допълнителен стил. Екипът на Супер Къртачи днес споделя с вас едно лесно предложение, по силите за всекиго за това как да си направите арка от гипсокартон у дома без много усилия.
С подходящите материали, инструменти, умения и достатъчно свободно време, гарантирано ще успеете да създадете прекрасна арка в дома си. Поради сравнително лесния си монтаж, тази дейност се превърна в популярен интериорен елемент сред домашните майстори.

Как да си направя арка от гипсокартон в домашни условия

За да си направите арка от гипсокартон, не ви нужно много време и усилия, единственото, от което се нуждаете е малко умения с гипсокартон и инструменти. В зависимост от вашите цели и предпочитания, можете да постигнете различна форма за вашата арка.
Първо, трябва да нарисувате очертанията на арката върху лист от гипсокартон. Тук е много важен добре познатият принцип: измерете седем пъти – изрежете веднъж. Когато постигнете желаната форма, уверете се, че всички размери са правилни, можете да изрежете арка от лист гипсокартон по линията с помощта на прободен трион или ножовка за гипсокартон.
Следващата стъпка е да се създаде рамка за арката от гипсокартон, изработена еот специални метални профили за гипсокартон. Отрежете два профила до ширината на вратата и ги прикрепете. Отстрани закрепваме два профила по размер, в зависимост от радиуса на арката, изрязана от гипсокартон.
Следващата важна стъпка е инсталирането на долната дъговидна част на арката от гипсокартон. С помощта на нож и строителен триъгълник трябва да изрежете тази част на арката от гипсокартон в съответствие с необходимите размери. По време на закрепването на извития фрагмент на арката е необходимо да се движите от центъра на арката към ръбовете, като завинтвате самонарезните винтове последователно от двете страни. След окончателното инсталиране на арката от гипсокартон е необходимо да се изгладят неравните ръбове с нож, като се използват защитни ръкавици.
Шпакловката ще запълни всички малки неравности и дефекти, придавайки на арката от гипсокартон почти завършен вид.

арка
арка
арка