асфалтиране

Бетониране или асфалтиране на двор

Ако сте се сдобили с нова къща или ви предстои да обновите старата такава, избора на подходяща настилка в двора е от голямо значение за бъдещата експлоатация, на която ще бъде подложен вашия двор. Най-вероятно, като повечето хора се чудите кое ще се окаже по-подходящо за вас – бетониране на двор или асфалтиране на двор. Редовните въпроси, които хората най-често си задават са кой материал е по-подходящ, кой е по-здрав, кой ще издържи по-дълги години и много други. Затова ние от Супер Къртачи днес решихме да ви дадем малко повече за двата избора.

Бетониране на двор – плюсове и минуси

Сред един от основните плюсове на бетонирането на двор е в това, че бетонът е по-лесен за работа. Той може да бъде оцветен в различни цветове и да бъде щампован по различен начин, посредством уникални шарки. Комбинацията от тези опции ви дават хиляди възможности за това как би изглеждал вашия двор. Като минус обаче ще отчетем, че в по-студените райони, през зимата има опасност бетонът да измръзне и да се напука. А солта, която често използваме за топене на лед може да образува дупки в него и да остави ужасни петна. Изключвайки тези фактори, бетонът разполага със здрава и дълготрайна структура и може да издържи около 50 години с периодични ремонтни дейности.

Асфалтиране на двор – плюсове и минуси

За разлика от бетонирания, асфалтирания двор не дава толкова опции за начина, по който ще изглежда. Избора се свежда до тъмен, сиво-черен цвят. За разлика от бетона, при който слабото място се корени в студения климат, асфалтирания двор ще срещне трудност в горещите дни. През най-топлите летни дни, той е застрашен от омекване и възможност за деформация. При по-нататъшно напукване на асфалтирания двор, запълването на пукнатините ще се окаже в пъти по-лесен процес, от запълването на пукнатини от бетон. Допълнителен плюс на асфалтирането е, че при покриване с още един слой в бъдеще, ще се окаже по-бюджетен вариант, пред същата ситуация с бетона. Но в общи линии се смята, че асфалтът е по-малко издръжлив от бетона. При правилна поддръжка може да издържи около 30 години.

Като цяло има много фактори, които трябва да се вземат предвид при избора между бетониране или асфалтиране на двор – външен вид, първоначални разходи и възможни нужди от ремонт и поддръжка на двора и възможния трафик.

Ако желаете малко повече информация или сте решили да асфалтирате своя двор, можете да се свържете с екипа на Superkartachi.com, който ще ви даде подробна информация и ще ви изготви оферта с най-добра цена за асфалтиране в София и региона.