Видове и избор на керемиди за покрив

Ако Ви предстои да се заемете с нелеката задача по ремонт на покрива на дома си, непременно първоначално трябва да се запознаете с различните материали и по-конкретно с различните видове керемиди, които можете да използвате за целта. Всеки тип керемиди имат своите специфики, както и своите силни и слаби страни. Накратко днес ще разгледаме видове и избор на керемиди за покрив.

Видове керемиди за покрив

От изключително значение за всички използвани материали е те да са качествени и да имат достоверна гаранция. Ето и най-популярните видове керемиди за покрив:

Естествени керамични керемиди за покрив

От всички видове керемиди за покрив, естествените керамични керемиди за покрив са може би едни от най-често използваните материали при ремонт и изграждане на покриви. Всъщност те се използват при различните видове скатни покриви, което означава, че наклонът на покрива трябва да е поне 15-20%. Това е и едно от изискванията за поставяне на този тип керемиди. Важно предимство при тях е, че са много трайни, цената им е изключително ниска и не абсорбират влага.

Изкуствени керемиди за покрив

Изкуствените керемиди за покрив наподобяват много естествените керамични керемиди за покрив. Изработва се от различни материали, като пясък, цимент и вода. В много от случаите се използват и оцветители, за да изглеждат керемидите естетически по-добре. Голямо предимство при използването на изкуствени керемиди е дългият живот който имат.

Битумни керемиди за покрив

Битумните керемиди за покрив също са сред най-широко използваните при ремонт на покриви. Това е така защото цената им е много ниска, но от друга страна трябва да отбележим, че качеството им не е на ниво и това налага често подменяне. Затова тяхното използване реално не е много удачно, защото ще доведе до изразходването на ненужни средства и време.

Полимерни керемиди за покрив

Полимерните керемиди за покрив много приличат на изкуствените керемиди. Разликата между полимерните керемиди и изкуствените керемиди е, че за изработката на тези се използват полимери. Те се налагат като едни от най-предпочитаните материали при ремонт на покриви заради здравината и устойчивостта си.

Метални керемиди за покрив

Металните керемиди за покрив също са много предпочитани за използване, защото могат да се прилагат при покриви с всякакъв наклон. Конструкцията им е изключително лека, което ги прави практически вечни и не налагат честата им подмяна.

Независимо от избора на вида на керемидите, който ще изберете за своя покрив, важна е профилактиката и правилната му експлоатация. Всъщност често определящ фактор при избора на керемиди за покрива се оказва и цената, но ако сравните внимателно различните видове керемиди и изберете подходящите крепежни елементи към тях, Вашият покрив още дълго ще бъде свеж и нов, предпазвайки Вас и Вашето семейство от капризите на времето. Ако изпитвате затруднения при избора си, винаги можете да се обърнете за консултация към специализирана фирма.

Надяваме се, че сме Ви били полезни с настоящата статия и сме Ви разяснили какви видове керемиди за покрив се предлагат, за да направите най-добрия избор на керемиди за Вашия покрив.