фасада на къща

Видове и избор фасада за сграда

Всеки знае поговорката – „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Е, долу – горе може да се каже, че това важи и за фасадата на една сграда. Първото впечатление ни дава някаква представа за това, какво да очакваме в нея, настройва ни за това, как ще се чувстваме вътре, как ще изглежда. Ето защо избора на фасада е много важен. Но фасадата на една сграда не е само красива външност, не е само лицето на една къща.

Наред с покрива на къщата, това е един от най-важните елементи на сградата , тъй като действа като основна бариера срещу външни атмосферни елементи, които осигуряват „здравето“ на конструкцията, като дъжд, сняг, вятър, студове, слънце и др., но и осигурява комфорта на обитателите й.

Ето затова е много важно да изберете фасада за Вашия дом или сграда, която предпазва от тези рискове, като същевременно помага за постигане на по-ниска консумация на енергия, намаляване на разходите за поддръжка и подобряване на уюта на потребителите и жителите в нея.

Видове фасади

Ето няколко видове фасади, които може да срещнете, а според нуждите да изберете за вашия дом, офис или вилна къща.

Лека фасада за сграда

Леката фасада е вид фасада, която се придържа към устойчивата структура на сградата, но не представлява част от нея. Тъй като това не допринася за стабилността на сградата, леката фасада трябва да бъде проектирана така, че да издържа на нормалните натоварвания. Материалите, които обикновено се използват за облицовка са стъкло и метал.

Има два вида конструкции за леки фасади: стенна завеса или панелна фасада. Със стенната завеса фасадата преминава непрекъснато около рамката на конструкцията, докато с панелна фасада има рамка, която прекъсва фасадата.

Някои специфични предимства на леката фасада са лекотата на инсталиране и количеството светлина, което преминава в сградата.

В сравнение с други видове фасади, леките фасади осигуряват по-малко топло и звукоизолация и имат по-високи разходи за поддръжка в средносрочен и дългосрочен план. Този тип фасада се монтира главно в офиси на средни и високи сгради.

Тежка фасада за сграда

Както показва името ѝ, този тип тежка фасада за сграда има тенденция да се състои от строителни материали със значително тегло. Обикновено средното ѝ тегло, включително плътните и кухи елементи, трябва да е над 100 кг на квадратен метър.

В рамките на тази категория откриваме различни видове фасади, които в зависимост от нуждите от топлоизолация могат да бъдат носещи или самоносещи, да бъдат с или без въздушна камера.

Сглобяема фасада за сграда

Този тип сглобяема фасада е формирана главно от сглобяеми модули, които са съединени или сглобени на място. Компонентите на сглобяемите фасади се произвеждат индустриално и често използват панели от дърво и бетон.

Основните предимства на сглобяемите фасади са скоростта и лекотата на монтаж, както и по-ниската цена в сравнение с други системи. По отношение на недостатъците, възможностите за проектиране са по-ограничени. Сглобяемите фасади обикновено се използват в промишлени заводи и големи търговски центрове.

Традиционна фасада за сграда

Традиционната фасада за сграда включва, използването на традиционни строителни материали като тухла, камък, дърво, керамика и др. Предимствата са, че те са по-малко сложни за изграждане, бързи за инсталиране и имат ниска цена. От друга страна, тъй като класическите фасади нямат въздушна камера или изолация, те осигуряват по-малко топло и звукоизолация, което означава по-малко икономия на енергия.

Вентилируема фасада

Вентилируемата фасада е изградена от носеща стена, изолационен слой и облицовъчен материал, който се фиксира към сградата с помощта на носеща конструкция. Тя е с много високо качество, отличава се с голямата продължителност на експлоатация и ниските разходи за поддръжка.

Вентилируемите фасади се монтират с помощта на конструкция от дървени или алуминиеви профили, покрива се с дишащо подпокривно фолио, след което се монтира обшивката.