кухненски плот

Видове материали за кухненски плот

Първата стъпка към изграждането на удобна и функционална кухня, това е изборът на материал за кухненски плот. По магазините се предлага широка гама от кухненски плотове, изработени от различни материали, дизайни и съобразени с различните ценови диапазони. Въпреки това изборът може да се окаже доста труден. Затова днес ние от Superkartachi.com ще споделим с вас какви кухненски плотове се предлагат и кой е най-добрия избор, който можете да направите.

Минуси и плюсове на кухненските плотове

Както всяко едно нещо и тук искаме да отбележим, че всеки един материал за кухненски плот има своите минуси и плюсове. Едни се характеризират с изключителна здравина, а други лесно могат да бъдат надраскани и опетнени. Едни струват цяло състояние, а други са изключително достъпни и бюджетни. Ето ги и нашите предложения за избор на кухненски плот със своите плюсове и минуси.

Видове материали за кухненски плотове

ПДЧ / МДФ кухненски плот

Изборът на ПДЧ или МДФ кухненски плот е един от най-достъпните, говорейки за цени, спрямо всички останали видове, които се предлагат. Монтажът е изключително лесен, като дори можете и сами да си го монтирате, ако имате вече готови плоскости. Дизайнът на кухненски плот може да варира сред стотици видове цветови гами и текстури. Като недостатъци можем да отбележим, това че може да се отлепи, натроши или изгори.

Плочки за кухненски плот

Плочки за кухненски плот (фаянсов кухненски плот) е също сред най-популярните предпочитания у нас. Те представляват керамични плочки, на глинена основа, залепени с помощта на специално лепило върху плоскост покрита с цимент. След ПДЧ / МДФ, фаянсовите кухненски плотове се нареждат на второ място говорейки за достъпна цена. Монтажът им е сравнително лесен, много собственици на имоти са се усъвършенствали в това направление и се справят сами. А дизайнът им също е изключително усъвършенстван, като се предлагат плочки страхотно имитиращи естествено дърво, истински камък и други. Недостатъците са трудното почистване и зацапване на фугите и това, че са лесно чупливи и напукващи се.

Кухненски плот от гранит

Сред всички видове материали гранитът е възможно най-добрият избор, който можете да направите. Кухненски плот от гранит ще придаде на вашата кухня необходимата елегантност и възможност за дълъг експлоатационен живот. Дори и да разполагате с малка и скромна кухня, ако монтирате гранитен кухненски плот, ще я накарате да изглежда луксозно и впечатляващо. Освен чудесния външен вид, с който разполага, гранитът се характеризира и с термоустойчивост, здравина, слаба и лесна поддръжка и уникално изобилие от дизайн. Недостатъците им са преди всичко в цената, по-скъпи са от останалите избори, които имате. Монтажът е труден, лесно може да се напука, ако е под напрежение. Тъй като е естествен материал, може да има несъвършенства по него, ако не бъде третиран по специфичен начин, може да се образуват петна от употреба.

Мраморен кухненски плот

Друг естествен камък, често използван в кухненските плотове, е мраморът. Тъй като няма два листа мрамор, които да са абсолютно еднакви, всеки кухненски плот от мрамор ще бъде изцяло уникален. Поради изключително високата си цена, рядко може да се срещне цял кухненски плот изработен от мрамор. Плюсовете на мраморния кухненски плот са в това, че е водоустойчив, топлоустойчив и най-важното – уникално красив, с уникални окраски. Минусите са във високата цена, не можете да си го направите сами, камъкът е порест и лесно се оцветява, освен ако не е обработен и запечатан предварително.

Ето и малко вдъхновяващи снимки на кухненски плотове, които определено ще зарадват сетивата ви.

кухненски плот 2
кухненски плот 3
кухненски плот 3
кухненски плот 4
кухненски плот 5
кухненски плот 5
кухненски плот 6
кухненски плот 7