покривна конструкция

Видове покривни конструкции

Повечето от нас вероятно не се замислят за типа покрив, който има дома им, докато не се наложи той да бъде ремонтиран или дори подменен. Въпреки това, видът и стилът на покрива влияят не само върху естетиката или външния вид на дома ви, но и върху общата стойност на имота. Видът на покривната конструкция също може да направи жилището ви по-енергийно ефективно, по-устойчиво на атмосферни влияния и да осигури допълнително място за съхранение или дори допълнително жилищно пространство под формата на таван.

След като си отговорите на няколко въпроса, като знаете ли какъв покрив имате в момента или подробности за покривната система, дали искате допълнително жилищно или складово пространство, което се предлага с по-скъп мансарден покрив или покрив на кофраж, или бихте предпочели нещо по-бюджетно, след това вероятно вече сте наясно, че има различни видове покриви.

Видът или видове покривни конструкции, които са често срещани във вашия град или част на страната, са за предпочитане, тъй като отговарят добре на местния климат. Ние ще ви представим няколко основни вида покривни конструкции.

Основни видове покривни конструкции

Двускатен покрив

Двускатен покрив – двускатният покрив е типичният триъгълен покрив, който виждате в много къщи в България. Този вид може да бъде сравнително евтин и лесен за изграждане, тъй като формата не е сложна. В него могат да се използват всички видове покривни материали, включително, но не само, асфалтови керемиди, шисти, глинени или бетони керемиди и т.н. Тази гъвкавост прави двускатните покриви още по-търсени.

Четиристранен покрив

Четиристранен покрив – това може би е вторият най-разпространен вид системи след двускатните. Този вид покриви са съставени от скатове от четири страни, които се събират заедно, за да направят връх. Този вариант е по-добрият избор за жилища, които са в области, в които често вали, тъй като склоновете позволяват на валежите да изтичат по-лесно от покрива. Този вид осигурява повече сянка, тъй като има навес от четирите страни.

Многоскатен покрив

Многоскатен покрив – този вид е комбинация от скатния и четиристранния вид покриви. Покривите от този вид са по-стабилни, тъй като конструкцията осигурява по-голяма устойчивост на вятър. По-високите наклони също позволяват повече жилищна площ или място за съхранение под покрива. Може да бъде изработен от почти всеки стандартен покривен материал. Изработката на тази система обикновено е по-скъпа, но инвестицията си струва поради своята издръжливост и възможност за допълнителни използваеми квадратури под покрива.

Мансарден покрив

Мансарден покрив

Мансарден покрив – този вид система се състои от четири двойни наклонени страни, които се срещат, за да образуват покрив с нисък наклон в средата. Ценени заради допълнителното жилищно пространство, мансардните покриви често се използват като начин за добавяне на гъвкавост към дома, тъй като улесняват изграждането на бъдещи помещения. Мансардните покриви могат да бъдат изградени от почти всеки тип покривен материал, но отличителните метали като мед и цинк могат да направят истинско изявление.

Плосък покрив

Плосък покрив

Плосък покрив – този покрив е с толкова малък наклон, че изглежда наистина плосък. Този вид може да бъде направен от много видове материали. Предимствата му са, че можете да използвате пространството за градина, например. Външното жилищно пространство може да бъде чудесно предимство през пролетта и лятото или винаги, когато времето е подходящо. Също така бихте могли да инсталирате отоплителни и охладителни тела върху него, което е страхотен начин, за да избегнете натоварването на фасадата ви.