Грешките, които допускаме преди, по време и след ремонт

Ремоделирането на дома никак не е евтино. Затова трябва добре да го обмислите! Имайки предвид нещата, които се случват преди, по време и след ремонт, фирма Superkartachi състави кратък списък на най-често срещаните и най-скъпите грешки, които е добре да избегнете.

Лош дизайн

От всички неща, които могат да ви струват цяло състояние в проекта за ремоделиране, далеч най-скъп е лошият дизайн. Лошо проектираните новости са най-опасните. Те в най-добрия случай изглеждат нелепо… но понякога се налага всичко да бъде съборено и изградено наново. Не искате това да ви се случи, нали?

Лошият дизайн всъщност може да понижи стойността на вашия дом, а не да го увеличи по начина, по който бихте се надявали да стане с тази значителна инвестиция. Опасността не само струва десетките хиляди лева за завършване, но и потенциално ще направи невъзможно да продадете най-голямата си инвестиция.

Затова – фокусирайте се първо върху дизайна. Преди да започнете да се притеснявате за неща като „кой ще построи това?“ и „кога ще стане това?“, прекарайте няколко седмици или месеци в проектиране. Говорете с някои дизайнери, архитекти и строители, за да разберете какво е възможно и какво би работило добре във вашия дом и във вашия имот.

Получаване само на едно мнение

Има и друг лош сценарий: получаването на само едно мнение при планирането на вашия проект за ремонт. Много често срещана история: двама души са доволни от офертата, която майсторът е предположил за къщата им и спират да търсят повече. Но тук няма гаранция.

Наемането на първия човек, с когото разговаряте, без да получите друго мнение, е много рисковано. Дори ако първият изпълнител или проектант е „този“, какво лошо има да проведете още няколко разговора, за да имате повече информация и база за сравнение?

Говорете с най-малко двама или трима души, преди да направите избор. „Разпитът“ винаги трябва да е първата ви стъпка. Когато някой каже, че е харесал работата на конкретен изпълнител, попитайте този човек дали може да дойде да види вашия готов проект.

Твърде много дейности наведнъж

Това се случва, когато собственикът на жилище реши да действа като свой собствен изпълнител. Друг често срещан сценарий е да имате умения да свършите цялата работа, но не и времето. Жонглирането с работа на пълен работен ден и голям проект за реконструкция може да бъде невероятно, дори когато имате екип от професионалисти, които работят за вас. В дългосрочен план всички планирани спестявания се изпаряват, защото се допускат грешки, нещата отнемат повече време и разходите се увеличават.

Не се претоварвайте. Ако работите на пълен работен ден, просто бъдете реалисти за това как можете да се справите. Помислете колко пари наистина ще струва да наемете професионалисти, които да ви помогнат. Ако тези разходи изтласкат вашия проект извън бюджета ви, помислете за намаляване на обхвата на проекта и потенциално разпределяне на ремонта на етапи.

 

В крайна сметка, какъвто и избор да направите, истинският ключ за това да не правите скъпи грешки в проекта за реконструкция е да имате наличен бюджет, за да го направите правилно от първия път. Не бързайте, не се паникьосвайте и обмислете всяка стъпка много добре, за да сте подготвени във всяка една ситуация. Заслужава си!