груб строеж на къща

Груб строеж на къща – какво трябва да знаем

Когато стартирате процеса по изграждането на свой собствен дом, може да започнете да чувате термини, които никога не сте чували досега и в това няма нищо странно, не се очаква да знаете и разбирате всеки аспект на строителството на къщи. За всеки етап от строителния проект, от най-простия до най-сложния, има определени стъпки и процеси, които трябва да се следват, за да се осигури успешен резултат. Екипът на нашата фирма за Кърти Чисти Извозва ви представя основна информация, която трябва да знаете ако ви предстои груб строеж на къща.

Строителството на къща протича в няколко отделни фази и въпреки, че има известно припокриване между тях, всяка изисква специфични материали, инструменти и умения. Различните строителни компании обикновено се специализират в една конкретна фаза на строителството и една от главните задачи на собственика на имота е да поддържа нещата в график, така че работата да върви.

Какво трябва да знаем когато ни предстои груб строеж на къща.

Какво представлява груб строеж на къща

Но коя фаза е най-важната? А това е именно грубият строеж. Груб строеж на къща – какво трябва да знаем? Терминът „груб“ се отнася до етапа на строителство след завършване на основното рамкиране и започване на механичното окабеляване, водопроводните и други инсталации. След като сте си избрали парцел, осигурили сте вода и електричество до линията на имота, така че е време да започнете с грубия строеж.
Грубата конструкция означава изграждането на носещата конструкция на сградата – нейната рамка. Тук започва фазата на изпълнение, при която цялото планиране ще даде своя резултат. Процесът включва фундаменти (кофраж, арматура и изливане на основи), изграждане на стени, плочи, подове и носещи стени, колони, греди, тухлена зидария, стълби, стълбищни площадки, комини, шахти и покриви. Основните работи се извършват съгласно чертежи, предоставени от архитект.

Кога се стартира с грубия строеж

Изпълнението на грубото строителство на сградата започва след приключване на изкопните работи и всички работи, които са свързани с началото на самото строителство – укрепване на ямата и околния терен, отводняване, строеж на огради и безопасна защита на строителната площадка, изграждане на временни сгради, необходими за строителния процес, изграждане на временен водопровод, канализация, електрозахранване и път до обекта.

По това време строителят може да ви помоли да започнете да избирате – да вземете решение за подови настилки, плочки, шкафове и т.н. Въпреки че ще минат седмици преди тези елементи да бъдат инсталирани, те трябва да бъдат избрани и поръчани от по-рано, за да се предотвратят забавяния по-късно. Скоро обаче изведнъж може да разпознаете тази структура като къща, пълна със стени и покрив.

Груби отвори на строеж – прозорци и врати

Грубите отвори за прозорци, врати и тавански прозорци ще бъдат рамкирани по това време. Скоро те ще бъдат инсталирани, обикновено това бива извършено от същия екип, който е работил по рамката. Това е и работа, с която дори често се заемат собствените на новостроящия се имот.
Приблизително по същото време, когато се извършват грубите електрически и водопроводни работи, идва ред на завършването на покрива. Това трябва да се направи, преди да може да се извърши по-нататъшна работа в къщата, тъй като дъждът и като цяло атмосферните условия могат да повлияят на работата, която е свършена досега. Горе-долу по това време в имота ви ще се появят и изпълнители, които да завършат екстериора на сградата, което допълнително ще защити извършването на вътрешните работи, които съвсем скоро предстоят.