декоративен градински мост

Двор и градина 2020 / 2021 – как да оформим двора

След като дъждовната пролет вече е само спомен, време е да се погрижим за двора и градината, които ще играят основна роля в живота ни през летните месеци. Да, особено предимство е притежаването на късче зеленина в големия град и тези, които имат късмета да разполагат с двор, наистина са късметлии в наши дни. Всъщност, независимо дали живеете в къща с двор или сте създали миниатюрна градинка за отмора на балкона си, топлите летни вечери предразполагат към все повече часове, прекарани сред зеленината. За да им се насладите спокойно обаче, първо трябва да почистите двора от последните следи от зимата и да декорирате Вашата градина, осигурявайки си максимум комфорт.

Ето защо ние от Супер Къртачи решихме да Ви дадем няколко идеи за двор и градина през 2020 / 2021  и за това как да го оформим.

Цветни алеи в двора на къщата

В зависимост от вида и големината на двора, хубаво е да се обособят поне няколко малки цветни алеи, постлани с плочки, които да свързват различните зони – цветните алеи, кътчето с барбекюто, басейна или малката китна беседка. Използването на подходяща настилка ще ви предпази и от калта, която неизбежно идва след летните бури и така ще можете да се радвате на своя двор, веднага след като спре дъжда.

Растения които отблъскват комари

Има едно нещо обаче, което разваля почивката Ви всяко лято и това са комарите. Тук обаче ще Ви издам една малка тайна – съществуват някои растения, които отблъскват комарите и ако ги разположите в градината си, нашествениците няма да Ви притесняват докато си почивате. Става въпрос за лавандула, босилек, мента, розмарин, невен и лимонова трева, които поради съдържанието на етерични масла са отличен защитник срещу инвазията от летни комари. Същевременно повечето от тези растения цъфтят красиво, или могат да се използват като пресни подправки в кухнята, което ги прави още по-полезни в градината Ви.

Видове градинска мебел

След като вече сте приключили с почистването и подреждането на двора, идва ред да изберете вида на градинската мебел, която като финален щрих ще завърши излъчването на Вашето кътче зеленина, осигурявайки Ви същевременно удобно място за почивка и семейни сбирки. Тук може да подредите ефектен комплект бамбукови мебели, градинска люлка, малък пъстър басейн за децата и дори декоративни градински фигурки, които да надничат любопитно зад цветните лехи. Всичко е въпрос на въображение и креативност, а изборът градински мебели по магазините е наистина огромен и подходящ за всеки вкус и изисквания.

Соларно осветление за градината

За финал може да добавите и подходящо соларно осветление за градината, което да разположите покрай алеите и в обособените кътчета за отдих, за да не се налага да си светите с телефона привечер, въпреки че летните дни са дълги.

Това е всичко, остава само да запалите барбекюто и да подготвите студената бира!