дървена дограма

Дървена дограма или PVC дограма– коя да изберем

Домът Ви е със стара дървена дограма и вече е време да я смените, но все отлагате? Може би причината се крие в това, че не знаете кой вид да изберете – дървена дограма или PVC дограма? Лошото е, че старата дървена дограма вероятно вече се е изметнала и не уплътнява добре, освен това е загубила и първоначалния си свеж и привлекателен вид. Време е за ремонт и днес ще Ви разкажем за предимствата и недостатъците на дървената дограма и PVC дограма, за да направите своя избор по-лесно.

Основното достойнство на дървото, което привлича мнозина е, че е естествен материал. Дървената дограма лесно се съчетава както с мебелите, така и с паркета във Вашия дом, а при редовно лакиране ще запази привлекателния си вид с течение на времето.

Дървена дограма

За съжаление обаче, както всеки друг материал, дървото също има своите недостатъци и основният е, че е относително малотрайно. Особено когато Вашата дървена дограма е изложена на въздействието на атмосферните условия, ако не се лакира редовно, дървената дограма ще влоши вида си бързо, защото започва да гние. Освен това стъклото, поставено на дървена дограма, не осигурява много добра изолация, защото е единично. Като последен, но не и по важност недостатък ще посочим това, че дървената дограма не може да осигури надеждна защита при евентуален опит за взлом.

PVC дограма - предимства

Другият популярен вид е PVC дограма. Този материал се отличава със здравина, осигурена от металните профили вътре в рамките.

Сред другите предимства на PVC дограмата ще посочим още нейната много по-добра и дълготрайна изолация и непропускливост, което ще Ви осигури съответно и икономия на енергия при отопление. В сравнение с поддръжката на дървената дограма, грижите които трябва да се полагат за PVC дограмата, са много по-малко – тя трябва само да се почиства периодично с подходящи препарати, които лесно можете да откриете по магазините. Освен това с течение на времето Вашата PVC дограма няма да се изметне и ще можете да разчитате на отлична изолация дълги години след поставянето ѝ. Що се отнася до стъклопакетите – тук имаме повече варианти, осигуряващи съответно и по-добра топлоизолация на помещенията. При изработването на PVC дограма може да се добави и противовзломен обков, което осигурява защита от кражби.

Разбира се при сравнение на двата най-популярни вида дограми, трябва да обърнем внимание и на техните разцветки, които трябва да са в синхрон с цветовата гама в дома. За съжаление при дървената дограма няма големи възможности за избор, тъй като дървеният материал обикновено е в няколко нюанса на бежово и кафяво. Тук PVC дограмата отново има предимство, защото в днешни дни се предлага в богата гама разцветки.

Както вече стана ясно от изброеното до момента, предимствата на PVC дограмата несъмнено надделяват, пред нейната дървена алтернатива. С минимални изисквания за поддръжка, големи възможности за цветови вариации, по-добра топлоизолация и повишена противозломна сигурност, ПВЦ дограмата е логичният избор за Вашия дом.