дървена ламперия

Дървена ламперия – как да я освежим

Дървената ламперия осигурява красиво допълнение към всяка стая и може да издържи дълго време, ако се поддържа правилно. С течение на времето и без редовно почистване и полиране, дървената ламперия ще стане скучна и ще загуби своя блясък.

Полираната дървесина е по-лесна за грижа, тъй като тя вече има защитно покритие, докато неполираната дървесина събира мазнини и мръсотия от ежедневието. Преди да почистите неполирана дървесина, нанесете лак, за да покриете добре всички петна и да предпазите дървения панел.

Освежаване на дървена ламперия - поддръжка

За процеса по освежаване на дървена ламперия, първата стъпка с която трябва да започнете е да отстраните праха и мръсотията от дървения панел с мека кърпа и прахосмукачка. Избършете всеки панел с мека кърпа, следвайки посоката на дървесината. Използвайте прахосмукачка, за да достигнете до малки пукнатини или области, които са твърде високи.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Разтвор за освежаване на дървена ламперия

Смесете почистващ разтвор дървена ламперия, за да отстраните петната по дървената ламперия, пръстови отпечатъци или други наранявания върху панелите. Добавете 1/2 чаша препарат за съдове към 1 литър топла вода.

Избършете почистващия разтвор върху малка, незабележима зона на дървената ламперия. Използвайте мека гъба, за да нанесете разтвора и наблюдавайте за всякакви промени в цвета или в текстурата на дървесината. Оставете зоната да изсъхне за една нощ и проверете дали има разлика на сутринта.

Почистете дървената ламперия с разтвора за почистване и меката гъба. Минете с гъбата през всеки панел, като следвате посоката на дървесината. Внимавайте да не търкате прекалено силно. Оставете няколко часа, за да може дървеният панел да изсъхне напълно.

Смесете полиращ разтвор, за да възстановите блясъка на дървената ламперия. Сложете заедно 1 чаша вода и 1/4 чаша оцет. Към сместа добавете 1/2 чаша минерално масло и 20 капки лимоново масло. Разбъркайте добре разтвора, за да сте сигурни, че всички елементи са добре смесени.

Нанесете щедро от разтвора върху ламперията, като използвате мека кърпа. Избършете всеки панел по посока на дървесината. В началото всичко ще бъде малко мазно и трябва да можете да видите незабавна разлика в лъскавото покритие на ламперията. След няколко часа тя ще изглежда прекрасно.

Разтрийте полиращия разтвор, за да създадете лъскав блясък. Използвайте мека кърпа, за да избършете дървения панел, като следвате посоката на дървесината. Това е особено важно при буферирането, защото всякакви удари, направени в обратна посока, ще бъдат лесно забележими. Избършете дървения панел, докато мазното излъчване вече не е там, а дървото изглежда гладко и гладко.

 

Повторете процеса на полиране, ако желаете. Процесът на почистване не трябва да се повтаря, тъй като ще премахне първия слой полиращ разтвор. Повторете стъпките от 5 до 7, за да добавите втори слой полиращ разтвор и да увеличите лъскавия блясък.