дървена конструкция

Дървесината като устойчив строителен материал

Устойчивостта на околната среда стана глобален проблем. Фирмите и големите корпорации са все по-наясно с вредите, които причиняват и започнаха да търсят начини за смекчаване на вредата. Всички сме наясно, че строителните материали, които се използват вредят малко или много върху околната среда и поради тази причина се разработват различни екологични материали. Като един от тях, най-широкоразпространен и екологичен, си остава дървесината. Затова ние от Супер Къртачи решихме да Ви дадем малко повече информация за дървесината, като устойчив строителен материал.

Дървесината е универсален, органичен материал и единственият възобновяем строителен материал. Дървените конструкции имат определени свойства, които ги правят изключително устойчиви.

Предимства на дървесината като строителен материал

Дървесината е естествен изолатор поради въздушните джобове в своята клетъчна структура. Като изолатор, дървесината е 15 пъти по-добра от зидарията. Това помага да се намалят разходите за отопление и охлаждане на сградата.

Сухата дървесина е отличен електрически изолатор и не акумулира статично електричество. Въпреки, че дървесината е лек материал, силата му на издръжливост е доста висока. Тя има важната способност да поддържа собственото си тегло.

Дървото е много добър звукоизолатор, благодарение на порите в него, които абсорбират звука и намаляват ехото в сградата. Всяко едно дърво има свой собствен цвят, дизайн и мирис, което го прави уникално само по себе си. А пипнато от човешката ръка, може да придобие изключително артистичен вид.

В сравнение с останалите строителни материали като бетон или металите, дървесината е материал, който може да бъде възобновен, отгледан и възстановен чрез естествени процеси. Едно от най-уникалните свойства на дърветата е, че докато растат те ефективно попиват въглеродния диоксид от околната среда.

Друго важно свойство на дървото, като строителен материал е това, че то не образува ръжда. Марак и неговите окислителни свойства, то не ръздясва, докато металите ръждясват. Поради тази причина дървото е предпочитан материал в строителството.

 

Преимуществата на дървения материал са изключително много, ние избрахме да споделим с Вас, тези които смятаме, че са най-важни. В обобщение ще кажем, че дървения материал има способността да замени почти всички строителни материали, като същевременно осигурява същата функционалност.