подово отопление

Електрическо или водно подово отопление

Подовото отопление все по-усилено навлиза като предпочитана опция за отопление през зимните месеци. Взели сте решение да отоплявате дома си с енергийно ефективно подово отопление, как да изберете между екетрическа и водна система? Ние от Суперкъртачи решихме да ви помогнем с избора, като Ви представим плюсовете и минусите и на двата избора.

Системите за подово отопление могат да бъдат инсталирани под почти всеки тип подова настилка. Инсталирането на подово отопление ще помогне да се поддържат помещенията с мека, приятна топлина, а и на всичкото отгоре ще ви сместят място, ще намалите струпването на домашен прах и още куп позитиви. Единственият неприятен момент, при монтажа това са къртачните дейности, които в тези ситуации са неизбежни.

Двата основни фактора, от които зависи кой тип отоплителна система ще изберете, това е повърхността под краката ви, която искате да отоплявате и площта.

Електрическа система за подово отопление

Електрическа система за подово отопление използва електрически кабели, които се нагряват, когато са свързани към електрическата мрежа. В зависимост от формата на помещението, можете да изберете нагревателни рогозки, които покриват големи площи. Отоплителните рогозки  обикновено са малко по-евтини, тъй като са с еднакъв размер. Електрическите проводници са доста тънки, което ги прави по-лесни и по-евтини за инсталиране през водните системи. Ще обобщим като кажем, че основните предимства на електрическата система за подово отопление е, че лесно за инсталиране и не се изисква монтиране на тръби и замазка.

Водна система за подово отопление

При водната система за подово отопление се монтират тръби, пълни с топла вода, свързани към колектор, който има регулиращи клапани и термостат, това означва, че различните зони могат да се нагряват до определена температура в различни периоди и зони. Ползите са ниска поддръжка и това, че се свързва с възобновяеми енергийни източници.

 

Основния плюс, който има подовото отопление е комфорта. Начинът, по който и двата типа отопляваща система, означава не само краката ви да са топли, но и топлината ще се разпределя по-равномерно и последователно. Освен това ще ви осигури много чист и минимален вид.