почва

Ерозия на почвата – как да я предотвратим

Ерозията на почвата е естествен процес, който засяга всички форми на земята. В земеделието ерозията на почвата се отнася до износване на горния слой на почвата от естествени физически сили на водата и вятъра или чрез сили, свързани със земеделски дейности като обработка на почвата. Superkaratchi.com реши да ви даде малко повече информация за това кои са основните причинители на ерозия на почвата и как да предовратите появата ѝ.

Какво причинява ерозията на почвата

Понякога ерозията може да причини невероятна и уникална красота, но понякога може да причини и сериозни щети. Ако вашия двор не се поддържа правилно, може да доведе до необратими резултати, като промяна и износване на почвата, включително увреждане на основата на къщата ви. Утайките, които се транспортират през дъждовните дни, могат да донесат различни бактерии, замърсени хранителни вещества и тежки метали. В допълнение е добре профилактично да извършвате почистване двора си от битови и строителни отпадъци, тъй като тяхното задържате изпуска вредни вещества и спомага по-бързото ерозиране на почвата.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Как да предотвратим ерозията на почвата в двора

Един от най-добрите методи за предотвратяване на ерозията на почвата в двора е, като осигурите повече растителност. Дърветата, тревата, храстите и цветята могат не само да украсят вашия имот, но и да забавят образуването на ерозия.
Друг вариант, с който можете да намалите образуването на ерозия е като поставите трошен камък, дървесни стърготини и други подобни естествени материали.

Дренаж на двор

Засаждането на растителност не е единствения начин за предотвратяване на ерозия. Вземайки решение да направите дренаж на двора, гарантирано ще помогнете на проливните дъждове, да предотвратят или забавят образуването на ерозия.  Водата е основната причина , което означава, че без подходящо дренажно решение на вашия имот, тя може да причини големи щети.

Признаци за проблем с отводняването:

  • Мокри петна в мазето
  • Пукнатини в основата на къщата
  • Минерални следи по стените на сутерена
  • Тиня по пътеките
  • Вода в гаража

Човешка намеса в образуването на ерозия на почвата

Човешката намеса е увеличила скоростта на ерозия в много области. Това се случва чрез земеделие, развъждане, изсичане на гори и изграждане на пътища и градове. Човешката дейност е причинила около един милион акра повърхностен почвен слой да ерозира всяка година. Бъдете отговорни към действията си и не бъдете част от тази черна статистика.