мухлясала стена

Зараза от мухъл – как да се преборирим

Мухълът е последното нещо, за което ще се сетите, когато става въпрос за заплахите за Вашето здраве. Зараза от мухъл може да съсипе дома и здравето Ви. Той е кошмар за всеки собственик на жилище, тъй като може да се разпространи като див огън. Първата стъпка в борбата с мухълът е да го отстраните, а едва след това да направите така, че той повече никога да не се появи. Ние от Суперкъртачи решихме да Ви представим няколко начина, за това как да се преборите с мухъла.

Мухълът отделя микроскопични спори, които причиняват алергични реакции, хрема, кихане, както и дразнещи дори вредни миризми.

Сода и оцет

Те са отлични нетоксични алтернативи, които са доста ефикасни. Не биха навредили на Вас и Вашето семейство.

Амоняк

Амонякът е едно от най-сериозните вещества в борбата с мухълът. Амонякът обаче, за сметка на содата и оцета, би подразнил кожата и очите със своите изпарения, ако не използвате предпазни мерки. Винаги носете респиратор и ръкавици, отворете широко прозорците и вратите, за да може да има непрестанен приток на свеж въздух. Едва след това комбинирайте амоняк и вода в пропорции 50/50. Изсипете разтвора в бутилка със спрей и равномерно напръскайте засегнатите зони. След което оставете разтвора да подейства 5-10 минути. Забършете и повторете, ако е необходимо.

Белина

Отново Ви препоръчваме да носите респиратор и ръкавици. Комбинирайте 1 чаша белина с не по-малко от 4 литра вода, след което разбъркайте добре. Добавете получения разтвор в бутилка с пулверизатор и напръскайте засегнатите зони. След което забършете зоната с кърпа за еднократна употреба. Нещо много важно, не изплаквайте зоната. Оставете белината да продължи да дезинфектира мястото и да предотврати повторното появяване на мухъла.

За да предотвратите повторната поява на мухъла е добре да имате предвид някои мерки:

 

Светлина

Мухълът се образува на тъмни и влажни пространства. Уверете се, че завесите са широко дръпнати през деня, така че да навлиза достатъчно количество естествена светлина и свеж въздух.

Влажността на въздуха на минимум

Ако забележите, че по стените, прозорците или тавана се образува конденз, подсушете ги веднага. Дръжте вратата на банята плътно затворена и не забравяйте да оставите прозореца широко отворен.

Почиствайте редовно органичните мебели и материали

Всички видове мебели и материали, от дърво, памук, картон и т.н. трябва да бъдат редовно почиствани. Дезинфектирайте всички дървени повърхности, изперете платовете и сменяйте често картонените кутии за съхранение.

Чист въздух

След като откриете корена на проблема и го отстраните, е задължително да поддържате добре проветрени пространствата.

 

Днес на нашия пазар съществува изключително голямо разнообразие от препарати, които също биха Ви свършили страхотна работа. Но ние решихме да споделим с Вас тези, които можете да направите сами и са най-щадящи Вашето здраве. И имайте предвид, че добрата превенция е най-добрата защита срещу тази напаст – мухълът.