Идеи за градинска чешма на двора

Дворът по традиция винаги е бил неразделна част от общата архитектура и екстериорното пространство на къщата. Ако сте сред щастливците, които в наши дни все още разполагат с двор, трябва да знаете, че той се нуждае от внимателно планиране и оформление. Освен за ландшафтното планиране и озеленяване, добре е да се помисли и за осигуряване на максимална функционалност и комфорт в това пространство. Течаща вода в двора несъмнено е едно от тези практични удобства и затова е необходимо да помислите за изграждането ѝ. Представяме Ви няколко идеи и предложения за градинска чешма на двора.

Всъщност, ако в миналото градинската чешма е имала само практично приложение – да осигурява течаща вода за домакинството – то в наши дни чешмите са повече атрактивен, естетичен акцент от общия дизайн и оформление на пространството около къщата.

Ако търсите предимно практичното удобство, чешмата Ви може да е съвсем обикновена мивка, монтирана на по-закътано място и снабдена с подходяща водопроводна система. Големината на мивката разбира се ще зависи от наличното място за монтаж, а материалът трябва да е издръжлив на променящите се според сезоните атмосферни условия.

Дворна чешма в битов стил

Много често обаче, стенната или свободностояща чешма на двора се изгражда единствено като естетически акцент към общия му дизайн, а основното ѝ предназначение е да създава уют и красота и да осигурява прохладна свежест. Тези дворни чешми се отличават с оригиналния си дизайн, който съответно трябва да е съобразен със стиловото оформление на останалите ландшафтни елементи. Една дворна чешма в битов стил например, би била най-подходяща за кътчето за отдих и хранене на открито – до дървена беседка, под астма, дърво или в близост до барбекюто. Стенна, каменна чешма пък, монтирана на градинския зид ще добави очарователна романтика.

Избор на материали за дворна чешма

Независимо обаче с каква цел ще изграждате Вашата градинска чешма, важно е тя да Ви служи по-дълго време. Затова и изборът на материал за коритото ѝ е особено важен, предвид влиянието на атмосферните условия под открито небе и честотата на използване. Тук материали като камък или мрамор например, ще бъдат отличен, макар и малко по-скъп избор, защото коритата, изградени от тях се радват на максимална устойчивост на климатичните влияния, изискват минимална поддръжка и имат дълъг експлоатационен живот.

За по-скромните бюджетни възможности, алтернатива са коритата, излети от бетон. Те не само са по-евтин вариант, но и ще Ви позволят и много допълнителни възможности за естетично оформление. От бетон може да се излее каквато и да е разнообразна форма за корито на дворна чешма, а впоследствие разбира се може да се покрие с декоративни елементи – плочки, мозайка, и др.

Идеи за градинска чешма на двора – снимки