дворна чешма

Идеи за градинска чешма на двора

Дворът по традиция винаги е бил неразделна част от общата архитектура и екстериорното пространство на къщата. Ако сте сред щастливците, които в наши дни все още разполагат с двор, трябва да знаете, че той се нуждае от внимателно планиране и оформление. Освен за ландшафтното планиране и озеленяване, добре е да се помисли и за осигуряване на максимална функционалност и комфорт в това пространство. Течаща вода в двора несъмнено е едно от тези практични удобства и затова е необходимо да помислите за изграждането ѝ. Ние от Супер Къртачи днес решихме да Ви представим няколко идеи и предложения за градинска чешма на двора.

Всъщност, ако в миналото градинската чешма е имала само практично приложение – да осигурява течаща вода за домакинството – то в наши дни чешмите са повече атрактивен, естетичен акцент от общия дизайн и оформление на пространството около къщата.

Ако търсите предимно практичното удобство, чешмата Ви може да е съвсем обикновена мивка, монтирана на по-закътано място и снабдена с подходяща водопроводна система. Големината на мивката разбира се ще зависи от наличното място за монтаж, а материалът трябва да е издръжлив на променящите се според сезоните атмосферни условия.

Дворна чешма в битов стил

Много често обаче, стенната или свободностояща чешма на двора се изгражда единствено като естетически акцент към общия му дизайн, а основното ѝ предназначение е да създава уют и красота и да осигурява прохладна свежест. Тези дворни чешми се отличават с оригиналния си дизайн, който съответно трябва да е съобразен със стиловото оформление на останалите ландшафтни елементи. Една дворна чешма в битов стил например, би била най-подходяща за кътчето за отдих и хранене на открито – до дървена беседка, под астма, дърво или в близост до барбекюто. Стенна, каменна чешма пък, монтирана на градинския зид ще добави очарователна романтика.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Избор на материали за дворна чешма

Независимо обаче с каква цел ще изграждате Вашата градинска чешма, важно е тя да Ви служи по-дълго време. Затова и изборът на материал за коритото ѝ е особено важен, предвид влиянието на атмосферните условия под открито небе и честотата на използване. Тук материали като камък или мрамор например, ще бъдат отличен, макар и малко по-скъп избор, защото коритата, изградени от тях се радват на максимална устойчивост на климатичните влияния, изискват минимална поддръжка и имат дълъг експлоатационен живот.

За по-скромните бюджетни възможности, алтернатива са коритата, излети от бетон. Те не само са по-евтин вариант, но и ще Ви позволят и много допълнителни възможности за естетично оформление. От бетон може да се излее каквато и да е разнообразна форма за корито на дворна чешма, а впоследствие разбира се може да се покрие с декоративни елементи – плочки, мозайка, и др.

Идеи за градинска чешма на двора – снимки

дворна чешма
дворна чешма
дворна чешма
дворна чешма