мивка

Избор на шкаф за баня и мивка за баня

Днес ние от Супер Къртачи ще се опитаме да Ви запознаем с всичко, което може да Ви е от полза при избора на шкаф за баня и мивка за баня. За да стане това най-лесно, ще разделим мивките за баня в няколко категории според начин на монтаж и материалът, от който са изработени.

Монтаж на мивка за баня

Монтажа на мивката за баня на стената е може би най-често срещания вариант за монтаж на мивка в банята. При него мивката се захваща директно за стената, а към нея може да бъде добавен шкаф за баня, ако пространството позволява.

Мивки за вграждане за баня

Мивките за вграждане за баня са следващият тип. Те се нуждаят от предварително поставен плот или шкаф за баня, в който да бъдат поставени. Сред предимствата им можем да посочим възможността за различни интериорни решения, допълнителният капацитет за съхранение и по-рационалното използване на пространството.

Видове мивки за бани според материала

Изборът на материал за мивката за банята е също толкова важен. Материалите не се ограничава просто до обичайните порцелан и фаянс – има и по-редки и оригинални възможности като дърво или стъкло, например, а качеството им съответно оказва пряко влияние върху визията и времето за експлоатация на мивката и цената ѝ.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Мивка за баня от фаянс или порцелан

Най-често срещаният материал за производство на мивки е порцелан и фаянс. Тези мивки са с ниска цена, дълъг живот, лесни за поддръжка и екологични. Същевременно обаче, те са тежки и едновременно и крехки, което изисква да бъдат здраво закрепени и да боравим с тях внимателно.

фаянсова мивка

Мивка за баня от естествен камък

Изборът на естествен камък за мивка за баня от своя страна е доста крехък и мивките, направени от него, се изработват ръчно, което ги прави много скъпи. Затова можете да разгледате мивките от изкуственият камък, който се състои от полимер и естествен материал с добавени на пигменти за различни разцветки, наподобяващи естествените материали. Те са много по-леки, по-здрави и изискват по-малко грижи.

мивка за баня от камък

Стъклена мивка за баня

За производството на стъклени мивки за баня се използва специално удебелено и закалено стъкло с различни добавки, които увеличават механичната му якост. Мивките от стъкло обикновено се монтират върху плот, шкаф или друга повърхност.

стъклена мивка за баня

Мивка за баня от дърво

Друг необичаен материал за производство на мивки за баня е дървото. Подобна мивка може да превърне една обикновена баня в истински шедьовър на дизайнерското изкуство, но основен нейн недостатък е високата ѝ цена.

дървена мивка за баня

Що се отнася до формата, това е категорията с най-голямо разнообразие – правоъгълни, квадратни, кръгли, овални, ъглови, двойни, асиметрични. Каквато и да е формата обаче, ръбовете й обикновено са закръглени за повече безопасност и по-лесна поддръжка.

При това огромно разнообразие, може би най-важното при избора на мивка за банята е, да се съобразите с няколко основни съвета:

  1. Мивката трябва да се съобрази със стила на останалите мебели в банята.
  2. Размерът ѝ да отговаря на този на помещението
  3. Да я монтирате на удобна височина.