слънчеви панели

Има ли полза от слънчеви панели в дома

Какво ще кажете за това, да имате топла вода постоянно у дома, без да плащате и стотинка за подгряване? Или да може да отоплявате дома си без пари? Звучи чудесно и малко невероятно, нали? Всъщност не е. Защото с помощта на слънчеви панели, монтирани на покрива в дома ви, това е напълно постижимо.

Има ли полза от слънчеви панели в дома – инвестицията в слънчеви панел не е малка, но за сметка възвращаемостта е сравнително бърза – средно около 10 години в зависимост от броя на панелите, количеството енергия, която произвеждат и часовете слънцегреене. Последното е особено важно, защото колекторът събира топлина от слънцето и я превръща в енергия. През зимата слънцето е много слабо и произведената енергия няма да е колкото през лятото.
Колекторите за загряване на вода са два вида – плоски колектори и колектори с вакуумни тръби, които са по-ефикасни, но и съответно по-скъпи. Предимство на плоските е, че се инсталират на покривите.

Соларни панели за дома

Преди да сложите соларни панели за дома обаче, трябва да премислите някои неща.

1. Соларните панели за дома трябва да се поставят на южната страна от покрива/ къщата. Добре е те да са под ъгъл от 20 до 50 градуса, а ако покривът е плосък или ги слагате на земята, те трябва да са под наклон.
2. Обикновен бойлер няма как да се върже към такава система, затова може да се наложи да инсталирате друг или допълнителен.
3. Соларнитe системи могат да захранят частично или цялостно не само къщи, но и каравани, яхти, апартаменти. Системата може да бъде разширена при необходимост.
4. Ще разчитате ли изцяло на енергията от соларните панели или ще имате и алтернативен източник? Ако залагате само на слънчевата светлина, ще трябва да инсталирате такива с по – голяма мощност.
5. Ако имате няколко алтернативни източника на топлина – геотермална помпа, соларни панели, фотоволтаици, попитайте дали не трябва да имате по – специални уреди, които да могат да превключват или ще разчитате на интегрирани модели.

Преди да вземете решение за инсталиране на фотосоларна система, ние от Супер Къртачи Ви съветваме да предвидите всички възможни разходи и ползи. Това означава да се обърнете към специалист, който на базa слънчеви часове, площ на панела, прогнозируеми разходи, ще може да ви посъветва за техническата страна на нещата.

Няма значение колко броя панели имате, а по – скоро тяхната мощност. Например една малка, но мощна система може да задоволи необходимостта от потребление на електроенергия на еднофамилна сграда.
Когато решите да сложите соларна инсталация, имайте предвид, че ще се нуждаете и от редица разрешителни за това. Затова, преди да пристъпите към слагането, се запознайте с процедури, нормативи, срокове. Имайте предвид, че всяка община може да има различни изисквания и стъпки за слагането на подобни инсталации, трябва да се предвидят и процедурите, свързани с електроразпределителни дружества.
Понякога подобна процедура може да ви отнеме около 2-3 месеца, но при спънки, може да се стигне и до над половин година.
Но колкото и трудности и подводни камъни да срещате, инсталацията на слънчев панел е инвестиция, която си заслужава на 100 %. Печелите по – ниски сметки, повече комфорт, пазите природата, пестите и създавате един по – устойчив и по – екологичен дом.