Какво трябва да знаем при монтаж на пералня

Колкото и добре да Ви служи старата перална машина, рано или късно се налага да я замените с нова, било то заради повечето функционалности и модерен дизайн, или просто защото предишната се е развалила непоправимо. Така в един момент ще Ви се наложи да се сблъскате с монтаж на нова пералня. Монтажът на нова перална машина всъщност не е сложна задача, но има няколко правила, с които непременно трябва да се съобразите, за да избегнете бъдещи проблеми.

Монтиране на нова пералня

За да избегнете неприятни ситуации и повреди, причинени от небрежност или незнание, обърнете специално внимание на маркучите. Много често когато се опитвате да монтирате сами нова си пералня, без да искате прегъвате твърде много маркучите, което от своя страна затруднява работата на уреда. Прегъването може да засегне маркуча, по който водата идва или този, който отвежда мръсната вода към канала. И в двата случая се създава налягане на водата, което ще наруши функционирането на пералнята и води сриозен риск от образъване на теч. Затова трябва да се уверите, че тръбите и маркучите не правят резки завои и не са прегънати плътно на някое място отзад например.

Монтаж на пералня – ВиК специалист

Друг важен момент при монтажа на пералнята е височината. Постарайте се отходният маркуч, който изхвърля мръсната вода да не отива твърде нависоко. Тук ВиК специалистите препоръчват да го поставите на височина максимум до нивото на горния капак на самата пералня. Разбира се, ако пералната машина е мощна и нова, тя може да се справи и с по-голяма денивелация, но е добре това да се избягва.

Инструкции за монтаж на пералня

Дори и преди да Ви се е налагало да монтирате нова пералня, хубаво е винаги да прочитате предварително инструкциите, защото между различните модели има разлика и тя може да е доста сериозна. Различните марки и модели перални имат съответно различни изисквания за разположение на маркучите; височината, до която могат да достигат; ъглите, до които могат да се прегънат и прочие. Четенето на инструкцията за монтаж на пералня, от производителя може да Ви се стори досадна задача, но не забравяйте, че колкото и добър домашен майстор да сте, технологиите се променят и всеки нов модел пералня има своите изисквания. Ако не ги спазите, рискувате да повредите уреда, а щетата може и да не се покрива от гаранцията, така че досадното четене на листовката с инструкции e с цел да си спестите пари.

Ако нямате желание или време да преминете през всичко това, винаги можете да потърсите опитен и добър водопроводчик, който да монтира новата Ви пералня вместо Вас.