Какъв градински бордюр да изберем за двора на къщата

Независимо дали е декоративен или функционален, градинския бордюр е жизненоважен елемент за повечето градини, който не винаги получава дизайнерското внимание, което заслужава. Разхлабените материали като чакъл се нуждаят от рамкиране, за да поддържат повърхността на място, а официално оформените тревни площи се нуждаят от такива, за да поддържат добра форма.

Трите ключови елемента, които трябва да се вземат предвид при избора на градински бордюр за двора на къщата са структурна цялост, естетическа стойност и цена.

Градински бордюр – материал

Това, което обработвате, ще определи кой материал трябва да използвате за градински бордюр. Тревата например изисква само лек материал като дърво.

Има пластмасови бордюри за тревни площи, които се предлагат от магазините, но те често са трудни за инсталиране и като цяло изглеждат евтини и не толкова красиви.

Лекият метален бордюр е изминал дълъг път и варира драстично както по дебелина, така и по дизайн, което означава, че обикновено има такъв, подходящ за повечето приложения, от градински пътеки до алеи.

За по-интензивен трафик, тухлите, паветата и наборите от естествен камък често са по-желани за градински бордюр, обикновено се подбират заради естетическите им свойства, както и здравината им. Градинския бордюр ще се представи добре, само ако е правилно инсталиран с подходяща подструктура и фиксирания според изискванията.

Дизайн на гардинси бордюр

Ако приемем, че рамкирането е структурно правилно, следващото решение е дали да се направи или не дизайн, така че градинския бордюр да бъде възможно най-нисък и ненатрапчив. Краищата около лехите често биват затъмнени при засаждане, така че няма смисъл да харчите стотици или дори хиляди левове за материал, който никога няма да бъде видян.

Имайте предвид това – красотите, които създавате в двора си, трябва да бъдат и красиви, и виждани от Вас и гостите Ви.

Още за избора на материал за градински бордюр

Дървесината е най-евтиният материал и има само определен срок на годност, докато по-твърдите материали като камък или тухли ще бъдат по-скъпи като капитални разходи, но ще Ви дадат много повече години експлоатация, ако са положени правилно.

Дървесината може да изглежда прекрасно в правилната обстановка. Тя е сравнително лесна за инсталиране и предлага поне 10-15 години живот.

Металният бордюр пък е достатъчно гъвкав, за да създава както нежни, така и плътни извивки и има достатъчно широк диапазон, за да е подходящ за повечето приложения, за които можете да се сетите.

Металните опции освен това улесняват създаването на чисти ъгли или гладки извивки в пътеките. Стоманата е обвита с бетон, за да гарантира стабилност.

Тухлите и паветата пък са безвремие, класически материали и могат да бъдат положени по всеки начин, който може да Ви хрумне. Гранитът е може би най-широко използваният естествен камък за тази цел.

Това са само няколко варианта – има много други материали навън, но каквото и да изберете за следващия си проект, просто не забравяйте да проверите какво е налично в необходимия мащаб и е подходящо за работата, която трябва да Ви свърши. Пожелаваме Ви успех!