Килим за хола

Какъв килим за хол да избера и как да го почистя

Един от най-ярките ми детски спомени е пъстрият чипровски килим на баба, който като че ли нежно ме притегляше в хола с мекотата и красотата си. Днес разбира се, тенденциите в интериорния дизайн отдавна са се променили и рядко можем да срещнем класическия килим от спомените си в нечий хол, но въпреки това в почти всеки български дом килимът е в центъра на всекидневната, привличайки погледа с багрите си и сякаш диктувайки цялостната подредба. Той е първото нещо, което посреща гостите ни с мекотата си, както и това, върху което стъпваме всекидневно, ето защо избрахме да споделим с Вас съвети за това какъв килим за хола да избера и как да го почистя.

Вълнен килим

Класически чипровски килим

Както вече споменахме, класическия чипровски килим от детството ни отдавна е отстъпил място на по-модерните си наследници, но въпреки това един от най-важните фактори при избора на килим за хол си остава тъканта, от която той е направен. Затова и класическият вълнен килим си остава на мода, въпреки годините, а топлата му и мека вълна създава неповторим уют в дома ни и посреща гостите ни.
Вълненият килим си остава перфектното допълнение на тежките класически фотьойли и старинни холни мебели, а пасва перфектно и пред камината, ако разбира се имате такава. Единствен недостатък, който можем да отбележим, говорейки за този стилен, класически килим е евентуалната алергия към вълната, която би могла да Ви попречи да се спрете на него.

Синтетичен килим

В този случай обаче, неизбежно ще трябва да изберете синтетичен килим, който е далеч по-слаб алерген и спокойно можете да използвате в хола си. Синтетичните килими са приятни, както на външен вид, така и като усещане и мекота, но разбира се имат и своите недостатъци. Основният сред тях е по-малката издръжливост, заради което ще трябва да се съобразите с мебелите, поставяни отгоре, както и с евентуалните им премествания, които бързо могат да амортизират тъканата. От друга страна обаче, синтетичните килими са добър и икономичен вариант, защото външно силно наподобяват естествените си събратя, но цената им е далеч по-ниска. Освен това те се почистват по-лесно и не изискват много усилия за поддръжка.

Почистване на килими

Говорейки за почистване на килими, трябва да споменем и основните начини, чрез които можете да поддържате килимите си свежи и красиви, като нови. На пазара се предлагат богат набор от препарати. Лесно можете да изберете най-подходящия сред тях, в зависимост от материята, от която е направен Вашият килим за хол. Ако искате просто да го освежите, а не разполагате с нужния препарат, може да използвате вода и сапун или спирт, които да нанесете с мека гъба. Тази процедура ще възвърне яркостта на шарките и ще направи холния Ви килим като нов.