басейн

Как да изберем басейн за двора на къщата

Температурите навън малко по малко започват да се покачват, зимата отстъпва ред на топлите месеци, а с тях и желанието да прекаваме повече време навън се засилва. За съжаление обаче, настъпиха кризисни времена, които нарушават свободния достъп до паркове и градини, затова ние от Супер къртачи решихме да Ви дадем няколко насоки за това как да изберем басейн за двора на къщата, за да се насладите максимално и безопасно на предстоящите топли слънчеви дни.

Какво по-хубаво от това да разполагате с личен базейн, само за Вас и Вашите близки. Но преди да се сдобиете с него е необходимо да преминете през няколко етапа.

Размер и разположение на басейн

Първото нещо, за което трябва да помислите е да изчислите с какво свободно място разполагате във Вашия двора. Преценете внимателно колко души ще го използвате, обмислете варианта, ако сте повече хора в него дали би било конфортно за всеки един от Вас. Всеки един двор разполага с купчина ненужни вещи, които само заемат ценно пространство, обмислете кои от тези вещи можете да изхвърлите, кои да продадете или подарите. Друго много важно нещо, за което е задължително да помислите е разположението на басейна. При всички случаи той трябва да бъде изграден така, че да бъде огрян почти през цялото време на деня от слънчевата светлина. Размерите и разположението на басейна от своя страна ще диктува и дизайна и формата му.

Видове басейни

Следващата стъпка към, която трябва да преминете е избор на вида на басейна – под земята или над земята. В повечето случаи отговора на този въпрос се крие във Вашия бюджет. Ако сте решили да изграждате басейн под земята е необходимо да си подготвите малко по-сериозен бюджет. Изборът на вид на басейна зависи и от свободното място, с което разполагате. В повечето случаи подземните басейни, се изграждат в по-големи размери, в сравнение с тези, които са над земята. Плюсът на надземните басейни е в това, че са по-евтини, и макар и трудно, можете да сменяте тяхното местоположение.

Материали за басейни

Видовете материали, които най-често се използват за изграждането на басейни са бетон, винил и стъклопласт. Най-разпространения, от които е бетонът. Той е и най-скъп, но и най-издръжлив. Бетонът дава възможността да оформите басейн под всякаква форма, съобразен с Вашите мечти. Другият често използван материал е винилът. През последните години неговата популярност расте. Тъй като винилът е гъвкав, той дава добри възможности като се прикрепи към метална основа. Ограничението идва в избора на дизайн и размер. Басейните от стъклопласт разполагат с изключителна здравина, което от своя страна ги нарежда сред едни от най-предпочитаните материали за изграждане на басейни.

Характеристика на басейна

Освен функцията му за плуване и релаксиране, можете да доусъвършенствате басейна, за да Ви донесе пълна наслада дори и само да го гледате. Обмислете варианта за добавяне на декоративни елементи, като фонтан, малък водопад или малко езеро, което да довършите с прекрасна, радваща окото, растителност.

Въпреки, че има много стъпки и въпроси при избора и изграждането на басейн в задния двор, със сигурност не сме ги изчерпали с тази статия, но синтезирахме най-важните, с които трябва да стартирате това начинание. Приятно плуване!