монтаж на гипсокартон

Как да монтираме гипсокартон като професионалист

Пролетта традиционно е време, в което започваме да планираме ремонт и обновяване на дома. Но не винаги имаме възможност да наемем фирма, която да свърши всички задачи, а и когато става дума за дребни монтажни дейности, спокойно може да извършим някои дейности сами.

Разбира се, тук не говорим за работа по електричеството, за промяна на ВиК системите или за сложни преустройства, при които се изисква спазване на определени стандарти, точност и внимание към детайлите. Например в сухото строителство се оказва, че има доста дейности, които може да направим без чужда помощ – от полагане на паркета, през боядисването, до слагането на гипсокартон, това са работи, които не изискват някакви особени познания и опит, а по – скоро практика и сръчност.

Например окачването на гипсокартон може да се каже, че е нещо като форма на изкуство, а професионалистите дори разработват свои собствени техники за извършване на работата бързо и ефективно. Днес избрахме да Ви дадем няколко съвета, за това как да си монтираме гипсокартон като професионалист.

Изравняване на крива стена

Първото нещо, което трябва да направите е да се уверети, че стената е права, а ако не е е необходимо да преминете към процедура по изравняване на крива стена.  Ако равнината на стената или тавана не е плоска, ако има отделни издатини или гредоред, който е изкривен, имайте предвид, че това може да доведе до неравности в изпълнението, луфт между стената и материала, който последствие да събере мухъл.

Инсталиране на панели от гипсокартон

Въпреки че професионалистите предпочитат да инсталират панелите от гипсокартон за сухо строителство вертикално в търговските обекти, за дома те съветват да се слагат хоризонтално. Инсталирането на панели от гипсокартон в хоризонтално положение гарантира, че ще има по-малко обшивки между отделните елементи. Всъщност колкото по – широк е панелът, толкова по – добре ще изглежда стената. Освен това от инженерна гледна точка, хоризонталният монтаж на панелите от гипсокартон увеличава здравината на конструкцията на стената.

Етапи при монтаж на гипсокартон у дома

Преди да започнете с монтажа на гипсокартона у дома, с помощта на молив отбележете позицията, на която ще положите гипсокартона. Това ще улесни слагането на винтове или залепването при закрепването. След, което преминете към изрязване на панелите.

Какво представлява гипсокартонът

Гипсокартонът има гипсова сърцевина, покрита от двете страни с мек слой. За да срежете плоскостите, може да използвате дори макетен нож, с който да направите дълбок срез с дървена дъска – водач. След това всичко, което трябва да направите е да счупите картона. Благодарение на крехкостта си, може да срежете необходимото парче гипсокартон и с обикновен, прободен или електрически трион.

Важно правило при монтаж на гипсокартон е да използвате правилните винтове, което означава винтове с груби, а не фини нишки. Уверете се, че дължината е точната и съобразете с дебелината на самия гипсокартона.

Надяваме се, че Ви бяхме полезни с настоящата статия Как да монтираме гипсокартон като професионалист.