ароматизатор

Как да освежим въздуха след пожар

Наскоро сте преживели пожар у дома, а следите от него продължават да ви измъчват. Било то ужасния остатъчен аромат на угарките или черните сажди, които все още ви напомнят за ужасния спомен. Поради своята разрушителна сила пожарите могат да бъдат най-опасното природно събитие, което да засегне дом или имот. Когато огненият дим навлезе в имот, неговите частици се прикрепят към повърхностите и се вграждат в различни порести материали като килими и боя. Заедно с дима идва и миризмата. Такива миризми могат да се задържат в даден имот за продължителен период от време. Това застрашава качеството на въздуха в помещенията и от своя страна здравето на всички обитатели. Представяме ви няколко съвета за това как да освежим въздуха след пожар.

Проветрение на жилището след пожар

Първата стъпка, която трябва да предприемете за премахване на миризмите на дим от вашия имот, е да проветрите мястото. Оставете отворени всички прозорци и врати у дома, възможно най-дълго, за да може теченията да отстранят доколкото могат ужасния аромат. Като допълнителен способ за по-ефикасно проветрение можете да използвате вентилатори, които да насочат миризмите в правилните посоки.

Почистване на сажди

Единственият начин да се отървете правилно и напълно от миризмите на дима е да почистите саждите от всички повърхности и предмети, засегнати от пожара. Когато частиците дим влязат в дадено свойство, те се вграждат дълбоко в килимите, пердетата и диваните, което затруднява почистването. Това обаче не означава, че е невъзможно. Ако поръсите сода за хляб върху засегнатата област и я оставите да престои там до 24 часа, тогава содата за хляб ще поеме миризмата. Ако щетите са по-мащабни и са обхванали твърди повърхности, нашия съвет към вас е да използвате препарат за почистване, топъл оцет и топла вода.

Боядисване на стени след пожар

Ако боята по стените ви е поела димната миризма, ще трябва да ги пребоядисате. Първо, трябва да измиете стените с помощта на почистващи продукти на амонячна основа. Този тип продукти неутрализират добре миризмите. След измиване на стените ги изплакнете и оставете да изсъхнат. След като са вече напълно сухи, използвайте грунд за боя и нанесете латекс.

След, като направите всички точки по-горе остава единствено да направите едно основно почистване на цялото жилище и да се погрижите за приятното ароматизиране на дома ви.