ламиниран паркет

Как да поправим подут ламинат

Ламината е чудесен вариан за подова настилка у дома, но има и един огромен недостатък, а именно това, че не е водоустойчив. Малки разливи, които бързо се попиват и почистват, няма да се отразят върху цялостта на Вашия ламинат, но по-сериозните повреди, като течове и наводнения, високата влажност и т.н. могат много сериозно да го повредят. Масово притежателите на ламиниран паркет, имат проблем с подуването при намокряне, след което веднага предприемат крайни действия, като смяна на ламиниран паркет, а в повечето случаи това не е необходимо. Днес ние от Супер Къртачи, решихме да Ви представим няколко варианта на това да как да поправим подут ламинат.

Причини за подуване на ламинат

Ламината е изключително устойчива подова настилка, която наподобява вид на естествено дърво, но не е толкова уязвим на драскотини, промяна в цвета и т.н. Той може да издържи на интензивен трафик, което го прави идеален за натоварени домове. Единственото нещо, което ламината не понася това е влагата, а тя от своя страна причинява подуване на ламинат.

Друга често срещана причина за подуване на ламината е лепилото, с което са залепени дъските. След залепването фугите на дъските могат леко да се подуят, тъй като попиват водата от лепилото, още повече ако решите да закупите не толкова качествено лепило. Това обикновено е временно и отминава до няколко седмици, но се случва и да останат повредени завинаги.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Как да поправим издут ламинат

Ако подът Ви не е тотално повреден и няма нужда от цялостна подмяна, използвайте чук и шпилка за да премахнете принимателно само повредените дъски. Уверете се, че сте премахнали всички повредени парчета. След като ги извадите задължително проветрете  повредената зона, уверете се че тя е абсолютно суха и едва след това можете да пристъпите към инсталиране на новите дъски. Съветваме Ви преди да започнете директно да редите новите дъски, да ги подредите предварително, за да добиете представа как ще изглеждат.

Дори и да планирате да си поправите сами ламинирания паркет, винаги е разумно да се консултирате с професионалист относно ремонта на Вашите ламинирани подове. Това може да ви помогне да избегнете често срещаните проблеми.