теч

Как да поправим теч в банята

Както може би знаете, банята е едно от така наречените „мокри помещения“. Къпане, миене, пране и всички подобни действия се практикуват именно в това мокро помещение в дома ни и затова далеч не е странно, че всяка баня е облепена с плочки, които действат хидроизолиращо и съответно намаляват амортизацията ѝ.

Предвид постоянната употреба на вода, лесно може да не забележите поява на теч в банята. Ето защо ние от Супер Къртачи решихме да Ви дадем малко повече разяснение на това как да поправим теч в банята сами.

Шансът да видите подобен проблем навреме намалява, ако не сте от хората, които своевременно подсушават банята си, след като са я използвали. Проблемът тук е, че появата на лек теч в банята лесно може да остане незабелязан за доста дълго време, докато проблемът не се изостри до толкова, че да се наложи предприемането на спешни действия. От друга страна, дори и да забележим влажно петно, често го пренебрегваме, смятайки че това е съвсем нормално за т.нар. мокро помещение.

Ако има теч в банята обаче, ситуацията почти винаги изисква незабавно внимание, защото тя обикновено е вътрешно помещение и възникването на теч там означава евентуална повреда в канализацията или водопровода.

Ремонт на теч в банята без къртене

Поправка на теч в банята – за съжаление това е проблем, който изисква веднага да потърсите опитен и квалифициран ВиК специалист, който да ви помогне да се справите с теча, преди да се е задълбочил и да си спестите къртенето. Това означава също така и, че при всички положения ще трябва да се направи малък ремонт, а колко точно ще Ви струва и колко време ще отнеме, това зависи от сериозността на повредата и това дали сте успели да реагирате навреме.

Откриване на теч в банята

Ако проблемът е в канализацията, течът в банята трудно ще остане незабелязан. Навременното откриване на теча е желателно най-вече от гледна точка на здравето, а дори и да няма видими следи, няма начин да не усетите неприятната миризма. Ако проблемът е във водопровода, тогава риск от зараза няма и няма да се появи неприятна миризма, но предвид налягането в тръбите на водопровода, малкият теч скоро може да изригне като фонтан и да наводни цялото Ви жилище, както и това на съседите.

За да се справите с теча в банята, трябва да откриете точното място на повредата и да замените тръбата, която е спукана, или връзката, която изпуска вода. Проблемът е, че ако мястото е в стената, ще се наложи разбиване. За да избегнете големи щети, съществува специална техника, която локализира мястото с точност до няколко сантиметра.

Ако Вашата стихия не е в ролята на домашен майстор обаче, най-добре е за всичко това да се погрижи ВиК специалист, който има нужните умения и оборудване за ремонт на теч в банята.