горящ комин

Как да потушите пожар в комина

Лятото свърши и отстъпи ред на студените есенно-зимни дни. Решили сте да си запалите камината и да се отпуснете пред нея, но последното нещо, за което ще помислите в този момент е състоянието на Вашия комин. Неглижирайки този въпрос можете да си навлечете доста неприятности и главоболия. Мръсните и недобре почистени комини могат да причинят пожари, които на свой ред биха разрушили конструкцията на Вашия дом и да застрашат живота Ви. Пожарът в комина е плашещо събитие, което може да застраши живота Ви, затова ние от Супер Къртачи решихме да Ви дадем няколко насоки, за това как да потушите пожар в комина.

Гасене на запален комин

Веднага щом разберете, че комина се е запалил, евакуирайте всички членове на семейството и домашните Ви любимци и се обадете на пожарната. Преди да се опитате да гасите пожара в комина, добре преценете ситуацията и се уверете, че е безопасно за Вас. В крайна сметка ако успеете сами да се справите с гасене на запаления комин, винаги е добра идея пожарникарите да са на път, в случай че нещата се объркат.

Втората стъпка е да затворите всички първични и вторични отвори. Това спомага огъня да се лиши от кислорода, от който се нуждае, за да продължи да гори.

Третият ни съвет е да изсипете голямо количество пясък или сода за хляб върху огъня. Това също помага да се спре притока на кислород. Препоръчваме Ви винаги да държите кофа с пясък в близост до камината, практична идея, която може да предотврати пожар в комина и да спаси дома Ви.

Ако по-горните съвети не помогнат в ситуацията, Ви препоръчваме да използвате пожарогасител. Той трябва да остане като опция на последно място, тъй като може да предизвика голяма каша. Насочете дюзата към пламъците и пръскайте с кратки импулси. Не стойте твърде близо до пламъците, когато използвате пожарогасителя, тъй като налягането от дюзата може да хвърли жар във въздуха.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Причини за пожар в комина

По-голямата част от пожарите в комина са причинени от натрупване на сажди и креозоти в димохода. За да избегнете пожар комина е необходимо, да потърсите истински професионалист, който да инспектира състоянието на Вашия комин. Малкия огън може да се овладее бързо, но може и да причини повреда на комина и облицовката. Тъй като пожара в комина е изолиран в тясно, затворено пространство, той може да стане много горещ за нула време.

Почистване на сажди по стената на комина след пожар

Почистването на сажди по стената на комина след пожар, може да изглежда като предизвикателна задача. Преди да започнете е необходимо да се уверите, че температурата в комина е нормална и безопасна, за да успеете да задействайте процедурата по почистване на комина. Облечете обезопасяващи дрехи, сложете гумени ръкавици, след което започнете да вадите изгорелите въглени, а саждите можете да отстраните с телена четка, която можете да закупите почти всички магазини за почистване. След като сте отстранили всички по-големи боклуци, напръскайте старателно с вода и почистващ препарат за комини и започнете да търкате, докато резултата започне да става удовлетворяващ. Това е много мръсна работа, затова Ви съветваме, ако имате възможност наемете професионалист, който да извърши тази дейност.

Пожара в комина може да Ви навлече много сериозни проблеми, затова никога не пренебрегвайте неговото състояние. Дори и да не го използвате много често е желателно да го подлагате на ежегодни проверки.