горящ комин

Как да потушите пожар в комина

Лятото свърши и отстъпи ред на студените есенно-зимни дни. Решили сте да си запалите камината и да се отпуснете пред нея, но последното нещо, за което ще помислите в този момент е състоянието на Вашия комин. Неглижирайки този въпрос можете да си навлечете доста неприятности и главоболия. Мръсните и не добре почистени комини могат да причинят пожари, които на свой ред биха разрушили конструкцията на Вашия дом и да застрашат живота Ви.

 

По-голямата част от пожарите в комина са причинени от натрупване на сажди и креозоти в димохода. За да избегнете пожар и във Вашия комин е необходимо, да потърсите истински професионалист, който да инспектира състоянието на вашия комин. Малкия огън може да се овладее бързо, но може и да причини повреда на комина и облицовката. Тъй като коминния пожар е изолиран в тясно, затворено пространство, той може да стане много горещ за нула време.

Пожарът в комина е плашещо събитие, което може да застраши живота Ви, затова ние от SUPERKARTACHI решихме да Ви дадем няколко насоки, за това как да го потушите.

 

Веднага щом разберете, че комина се е запалил, евакуирайте всички членове на семейството и домашните Ви любимци и се обадете на пожарната. Преди да опитате да гасите пожара, добре преценете ситуацията и се уверете, че е безопасно за Вас. Вкрайна сметка ако успеете сами да потушите огъня, винаги е добра идея пожарникарите да са на път, в случай че нещата се объркат.

Втората стъпка е да затворите всички първични и вторични отвори. Това спомага огъня да се лиши от кислорода, от който се нуждае, за да продължи да гори.

Третият ни съвет е да изсипете голямо количество пясък или сода за хляб върху огъня. Това също помага да се спре притока на кислород. Препоръчваме Ви винаги да държите кофа с пясък в близост до камината, практична идея, която може да спаси дома Ви.

Ако по-горните съвети не помогнат в ситуацията, Ви препоръчваме да използвате пожарогасител. Той трябва да остане като опция на последно място, тъй като може да предизвика голяма каша. Насочете дюзата към пламъците и пръскайте с кратки импулси. Не стойте твърде близо до пламъците, когато използвате пожарогасителя, тъй като налягането от дюзата може да хвърли жар във въздуха.

 

Пожара в комина може да Ви навлече много сериозни проблеми, затова никога не пренебрегвайте неговото състояние. Дори и да не го използвате много често е желателно да го поглагате на ежегодни проверки.