двор

Как да превърнем двора в приятно място за отдих

Ако сте сред късметлиите, които се радват на модерен и голям двор и искате да го декорирате, така че да стане приятно място за отдих, то няма нищо по-лесно от това. В зависимост от вкуса и възможностите си, можете да наемете професионален ландшафтен архитект, който да направи градината на мечтите ви, или с малко въображение и със собствените си ръце, можете да създадете уникално за семейството си кътче за релаксация.

Ето защо днес ние от Супер Къртачи решихме да споделим няколко идеи, за това как да превърнем двора в приятно място за отдих.

 

Всъщност дворът е визитката на всеки дом – първото нещо, което виждат минувачите, първото нещо, което виждат приятелите и съседите Ви, първото нещо, което виждате и Вие като се завръщате у дома. Затова е важно да му отделите специално внимание и да помислите как да го декорирате.

Озеленяване на малък и голям двор

Ако искате уютна атмосфера, трябва да обмислите организирането и засаждането на цветни лехи и композиции с иглолистни дървета като хвойна или японска ела и цветни езерца от цветя. Може да добавите и басейн с рибки или алпинеум, като е много важно да се подберат такива растения, които ще цъфтят последователно във всички сезони.

Разбира се, при проектирането трябва да се вземат предвид особеностите на терена и спрямо тях да решите какво е най-подходящо за Вас — озеленяване на двор, алпинеуми или укрепване на склоновете и евентуално терасиране на двор. Не забравяйте, че дизайнът на двора трябва да бъде напълно в хармония със стила на къщата, а с колкото е по-малък двора, толкова по-лесно ще постигнете това. Ако пък имате просторен, голям двор, не е необходимо да го организирате изцяло в духа на дома, а можете да оформите градина, която да подхожда на стила на къщата Ви, като превърнете дома си в главен акцент и дадете воля на въображението си в двора.

Терасиране на двор

Ако разполагате с неравен двор идеално решение за Вас е терасиране на двор. Наподобявайки широко стълбище, терасирането Ви позволяват да имате няколко нива на градински легла. Терасирането на двор има много предимства, които биха Ви спестили пари след време. добре проектираните тераси са с лек наклон, така, че водата да се отводнява в близките канали. По този начин основата на дома Ви не е поставена на постоянен воден поток, който може да повреди бетонената или дървена основа.

Градински кътове за релакс

За да превърнете градината си в още по-приятно и комфортно място, Ви съветваме да създадете различни градински кътове за релакс. Можете да създадете и лятна тераса близо до входа и цветни акценти около нея, а останалата част от двора си да превърнете в добре поддържана морава или да построите плувен басейн с кът за почивка, както и зимна градина в близост до него. Ако се налага да прикриете някой грозен елемент в градината или искате просто да скриете дома си от любопитни погледи, заложете на храсти и дървета – жив плет по границата или редица от дървета, които ще ви осигурят нужното спокойствие.

Можете да обособите зони в двора или градината като вземете предвид броя членове на семейството, техните интереси и стил на живот, а за визуалното им разграничаване да използвате градински скулптури, стени или жив плет, който да отдели една част от градината от друга. Беседка с рози в единия край, детска площадка, изкуствено езерце или рекичка са идеални, за да разделят отделните зони.

Градинско осветление

След като вземете решение какъв ще бъде дизайна на двора Ви, време е да помислите и за градинското осветление, което е особено важна част от оформлението на градината. В зависимост от това дали лампите имат чисто практична или и декоративна функция, внимателно обмислете как ще ги използвате. Например за придаване на романтична атмосфера – лунички около езерцето или водна лампа в центъра на басейна вършат чудеса. Висящите градински фенери са идеални за придаване на празнична атмосфера на детската площадка, а големи фенери можете да разположите около беседката, ако прекарвате повече време там. За да спестите енергия, използвайте соларни лампи, които се зареждат от слънцето.

 

Както виждате големият двор има много предимства, но редом с тях поддръжката му не е никак лесна особено ако нямате достатъчно свободно време. Ние от Super Kartachi предлагаме професионално почистване на дворове и градини. Ако имате нужда от услуга по почистване, то не се колебайте да се свържете с нас.