почистване на мухъл

Как да предотвратим мухъл в мазето

Мухълът е напаст, която расте навсякъде. Но най-вече обича влажна и тъмна среда, което означава, че от всички помещения на Вашия дом, мазето е идеално място за зараждането на мухъл. Ето защо днес избрахме да споделим с Вас начини как да предотвратим мухъл в мазето. Най-често стените на мазетата са покрити с черни петна, пода или тавана. Ако забележите подобни петна, това е сигурен знак, че имате проблем с мухъла.

Какво е мухъл

Мухъл (наричан още плесен) е вид гъбички. Той е съставен от малки организми, които изпращат малки спори, за да се възпроизведат, при наличието на влажна среда. Тези спори могат да се залепят към дрехи, коса, обувки – можете да ги срещнете навсякъде, без дори да ги забележите.

Причини за образуване на мухъл в мазето

Всички видове плесен или мухъл изискват определени условия за живот, за да останат живи. За да започне растежът на мухъла, трябва да има причина. Най-основната причина за образуване на мухъл в мазето е наличието на влага. Друга причина за образуване на мухъл това е теч в мазето. В мазетата, често се наблюдава наличието на течове, като най-честа причина за тези течова е дефектна или повредена основа. Друга често срещана причина за поява на мухъл в мазето е лошата вентилация, която води до образуване на конденз. Кондензът създава натрупване на влага, която както стана ясно е основната причина за появата на мухъл.

Методи за борба с мухъла

За да се отървем от мъртвите спори на мухъла, когато е в малки количества може да бъде почистен със сапун и вода или белина и вода.

За да предотвратите появата на мухъл в мазето Ви съветваме да следите за образуването на конденз на прозорците и стените. Ако имате възможност, добавете изолация на стените, за да избегнете образуването на конденз върху студените повърхности, докато вътрешността на Вашето мазе е топло.  Ако сте забелязали наличието на теч, почистете незабавно влагата, след което задължително проветрете помещението и не предприемайте никакви освежаващи или ремонтни дейности, преди да сте сигурни, че мазето Ви е абсолютно сухо. За да намалите влажността на въздуха използвайте влагоабсорбатор. Имайте предвид, че мухълът не обича влажност по 60%. Добавете вентилационна система, за да сте сигурни, че помещението получава достатъчно количество въздух това важи, както за мазето, така и за баните, тоалетните, пералните помещения, където има потенциална възможност да се развие мухъл.

Започнете със справяне с основните причини за влагата във Вашето мазе. След като източникът е отстранен, е време да се справите с натрупването на мухъл. Ако обаче заразяването с мухъл е твърде сериозно, Ви съветваме да потърсите професионална помощ от специалисти, които знаят какво правят.