чистене на графит

Как да премахнем графит от стена

„Имената на глупците висят по стените“ – за съжаление в наши дни тази стара максима е особено актуална, а почти на всяка крачка в любимия ни град, се натъкваме на грозни драсканици, които постепенно превземат фасадите на сградите, подлезите, указателните табели, историческите паметници и дори кофите за боклук.

Ако и Вие изпитвате нетърпимост към уродливата страна на съвременното изкуство графити или амбициозните бъдещи художници са надраскали чисто новата изолация на Вашия дом, не се плашете, има няколко начина за това как да премахнем графит от стена, за които ще Ви разкажем днес.

Почистване на графит от фасада на сграда

Почистването на графит от фасада на сграда се осъществява чрез използвате на подръчни абразивни материали или с други думи да изстържете фасадата ръчно с грапава материя. Този метод обаче крие голям риск от повреждане на повърхността на мазилката, много трудоемък е, а и след него на мястото на драсканиците остават грозни обезцветени петна. Това разбира се го прави неефективен и може да прибегнете до само до него, ако нямате друг избор и скоро планирате пребоядисване на фасадата.

Почистване на графит от гладка повърхност

Следващият метод касае повече почистването на графит от гладка повърхност, върху които са надраскани графитите. При него можете да използвате различни химически препарати или разтворители, които лесно ще намерите в големите вериги магазини. Само трябва да нанесете препарата върху повърхността, все едно боядисвате и да изчакате да подейства, след което внимателно да го отстраните с чист парцал. Този метод е значително по-лесен, но за съжаление е приложим само върху част от повърхностите, които редовно биват изрисувани от градските художници – входни врати, табла, прозорци и прочие гладки места.

Почистване на графит пясъкоструйка

Третият и може би най-професионален метод за почистване на графит е чрез пясъкоструйка, която работи на принципа на силна струя вода, която изстрелва пясък под налягане. Абразивното действие на пясъка лесно премахва графитите от фасадите на сградите, като същевременно няма нужда от трудоемко търкане с часове и това прави този метод най-ефективен.

Има още един важен фактор, с който трябва да се съобразите, за да премахнете по-лесно графити по фасадата – направете го възможно най-скоро, след като те са били изрисувани. Това е така, за да няма нужното време спрей-боите да проникнат дълбоко в мазилката и да засъхнат трайно, което ще направи задачата Ви максимално трудна.

За съжаление, дори и да почистите графитите от фасадата на вашата сграда, нищо не ви гарантира, че тя няма да осъмне отново „украсена“ по същи начин още следващата сутрин. За предпазване от вандализъм обаче, съществуват специални химически препарати, които се нанасят докато мазилката още е чиста и пречат на боите да проникват в нея в бъдеще.