солна лампа

Как да пречистим въздуха в дома си

Знаете ли, че въздухът във Вашия дом всъщност е от два до пет пъти по-замърсен и токсичен от въздуха, който дишате навън? Страшно е наистина. Ходим на редовни здравни прегледи, пием хапчета почти ежедневно, страх ни е от алергии, но пренебрегваме най-основното нещо, което трябва да имаме предвид – качеството на въздуха, който дишаме 24/7. Ето защо ние от Супер Къртачи, решихме днес да споделим с Вас няколко елементарни метода за това как да пречистим въздуха в дома си.

Какво замърсява въздуха у дома

Замърсители на въздух

Всички се чудим как да предотвратим замърсяването, какво замърсява въздуха у дома, кои са основните замърсители на въздух вкъщи.

Всичко, от матраците, на които спим, до пижамата на нашите деца, може да съдържа вредни химикали и токсини. Формалдехид, токсичен газ, който се намира в инсектициди, лепила, шампоани, кремове за бръснене, килими и други, всъщност е канцероген. Той дори се намира в цигарения дим, който допринася съществено за замърсяването на въздуха и може да доведе до потенциално фатални усложнения, дори и да е дим от пасивно пушене.

Също така химикали от боя, ремонт или дърводелска работа в къщата Ви или в офиса, продукти за коса и нокти, почистващи препарати и перилни препарати – всички те допринасят за замърсяването на въздуха вътре в домовете ни.

Ето защо споделяме с Вас няколко естествени начина за пречистване на въздуха у дома. Надяваме се да Ви бъдат полезни!

Вентилационни системи за въздух и пречистватели за въздух

Монтажа на вентилационни системи в домовете намалява нивата на влага, основен проблем при качеството на въздуха в помещенията. Но не, не Ви молим да отворите прозореца и да оставите всички замърсявания на външния въздух да влязат във Вашето жизнено пространство. Напротив. Вместо това монтирайте отвори, за да пречистите и циркулирате въздуха, който дишате на закрито. Друга чудесна алтернатива е да използвате изпускателни вентилатори, които помагат за пренасянето на замърсителите навън. Още един добър вариант за по-чист въздух у дома е да се сдобиете с качествен пречиствател за въздух.

Направете и точка за проветряване на кухнята, тъй като готвенето може да бъде основен източник на замърсяване на въздуха в закрити помещения, особено ако имате газова печка.

Пречистване на въздуха със свещи от пчелен восък

Свещите от пчелен восък действат като естествени пречистватели на въздуха. Ако обичате да слагате в дома си с ароматизирани свещи, избягвайте парафиновите, които са получени от петрол и освобождават бензин и сажди във въздуха.

Освен че подобряват качеството на въздуха у дома, свещите от пчелен восък горят бавно, така че не е необходимо да ги заменяте често. Всъщност чистите свещи от пчелен восък горят почти без дим или аромат. Те са особено полезни за астматици и за премахване на обикновени алергени като прах от въздуха.

Солни лампи за пречистване на въздух

Солната лампа е друг страхотен естествен вариант за пречистване на въздуха у дома.

Продуктите от солен кристал са склонни да намаляват въздушните дразнители, патогени и алергени, като издърпват водната пара от въздуха. Хималайската розова сол например е естествен йонен пречиствател на въздух, който изтегля токсините от околната среда и ги неутрализира.

Интересно е, че солните лампи подобряват качеството и пречистването на въздуха много повече, когато са включени, но изненадващо работят и когато са изключени.