плъх

Как да се преборим с плъхове в градина

Плъховете са незначителни посетители в нашите градини. Те са вредители, които могат да разпространят сериозни заболявания. Много хора страдат от този проблем, а в последствие и от съсипани растения, ето защо ние от Супер Къртачи решихме да Ви дадем някоко съвета за това как да се преборим с плъхове в градина си.

Следи от плъхове – как да ги позная

Плъховете са най-активни предимно през нощта, така че малко трудно бихте ги забелязали през деня. И все пак следите от тяхното присъствие няма как да сбъркате. Най-често срещаните следи от плъхове са: тунели с 6-9см диаметър, „писти“ с широчина около 10см, можете също така да забележите цилиндрични изпражнения, наръфана дървесина и т.н.

Борба с вредителите в градината

Борбата с вредители в градината започва с анализ на това какво всъщност правят плъховете във Вашия двор. Като всяко живо същество те имат нужда от храна, вода и подслон. Като чуете за борба с плъхове, най-вероятно веднага в съзнанието Ви изскача идеята за капан за плъхове. Да, това е един от най-сигурните начини да се оттървете от плъховете в градината. Ако слагате капани за мишки или капани за плъхове, уверете се че Вашите домашни любимци няма вероятност да попаднат в тях.

Как да спрем появата на плъхове в двора на къщата

Като за начало спрете да храните птиците, кръжащи около Вашия имот.  Много от плъховете са привлечени от падналаа храна от хранилките за птици. Спрете да храните приците или таралежите, ако подозирате наличието на плъхове в двора. Това, което можете да направите без да прекратявате храненето на приците е да ограничите храната в сигурни контейнери за живорни.

Друга превантивна мярка, която трябва да вземете под внимание е да поддържате градината подредена и окосена, тъй като подредените и окосените градини са по-малко склонни да вривличат плъхове, осигуряващи по-малко прикритие. Поддържайте къса трева, чисти складови помещения, отстранявайте често боклука.

Пространството под дървената градинска настилка е идеално скривалище за плъхове. То е защитено, труднодостъпно, а остатъците от храна са често срещано явление под тях.

Следете засадените култури. Плъховете обичат да се хранят с царевица, тиква, кореноплодни зеленчуци, ябълки, така че ако вече сте обрали реколтата си, дръжте ги на сигурно място. Ако забелите следи от плъхове по Вашите култури, не ги яжте в никакъв случай, това би било изключително опасно, както за Вас, така и за Вашите близки.