хлебарки

Как да се преборим с хлебарките у дома

Колко пъти Ви се е случвало да се събудите посред нощ, за да отидете до кухнята или до тоалетната и между краката Ви да премине хлебарка. Те са едни от най-често срещаните битови вредители в света. Наличието им доста сериозно може да застраши вашия комфорт и здраве. Те носят бактерии, които могат да доведат до хранително отравяне, алергии и кожни обриви.

Ние от SUPERKARTACHI решихме да Ви дадем няколко насоки, за това как да се справите с тях.

Най-добрата защита това е превенцията:

  • Поддържайте чисти, подовете, плотовете и масите
  • Не оставяйте никаква храна навън – Дори и домът ви да е идеално почистен винаги, хлебарките обичат да се хранят с малките, почти незабележими трохи.
  • Изхвърляйте редовно боклука
  • Прибирайте купичките за храна и вода на вашите домашни любимци всяка вечер
  • Не оставяйте мръсните съдове в мивката за една нощ
  • Запечатайте всички пукнатини, където хлебарките могат да влязат – не подценявайте хлебарките, те са изкусни, в това да се промъкнат през пространствата, които изглеждат невъзможни за преминаване.

Ако вече страдате от тази напаст, не Ви препоръчваме да използвате токсични химикали, тъй като ще изложите семейството си на опасност. Съществуват куп ефикасни домашни „рецепти“, които биха свършили същата работа. Ето и някои от тях:

Сода за хляб и захар

Проста и ефективна смес. Содата и захарта са в състояние ефективно да помогнат за убиването на хлебарките. Содата не е токсична за нас хората, но смесвайки се със стомашната киселина на хлебарката, би причинила нейната смърт с течение на времето. Всичко, което трябва да направите е да смесите равни части от содата и водата, да разберете какъв е пътя на хлебарката и да заложите своя капан.

Борна киселина

Борната киселина може да бъде закупена от магазина или онлайн и това е един от най-добрите убийци на хлебарки, та дори и на мравки. Но борната киселина не е безопасна за консумация, затова е задължително да я държите далеч от децата и домашните любимци. Хлебарките ще умрат ако влязат в контакт с тази киселина, но има някои условия, които трябва да спазите. Първото – необходима е много малка доза от нея, прекалено голямото количество би било неефективно. И второто е, че не трябва да я мокрите. Целта е хлебарките да преминат през прах от борна киселина.

Омекотител за тъкани

Смесете три части омекотител с две части вода и изсипете разтвора в пулверизатор. Това, което Ви остава да направите е да дебнете някоя хлебарка да се покаже и да я напръскате директно. Не очаквайте, че ако напръскате или измиете пода с омекотител, това ще предотврати появата на хлебарки.

Дафинови листа

Аромата на дафиновите листа е изключително непоносим за хлебарките. Те определено няма да ги убият, но поне ще ги държат настрана от Вашия дом

Лимонови кори

Свежият мирис на лимони често се свързва с чист дом, а лимонът е една от най-често използваните съставки в пощистващите препарати. Свойствата на лимона и другите цитроси ще държат хлебарките далеч от Вас.

За да бъдат ефективни тези домашни методи е необходимо да намерите най-точния път на вредителите и да повторите процедурата повече от веднъж.