тухлено барбекю

Как да си направим барбекю за двора

Барбекюто е прекрасно място за готвене на най-вкусните неща и в наши дни то присъства почти във всеки двор. Ако вече сте решили, че Ви се хапват крехки пържолки на въглища в компанията на приятели, значи е време и Вие да си направите барбекю. Да, с тази задача спокойно можете да се справите сами, а по магазините има богат избор материали.

Ето ги и нашите идеи за това как да си направим барбекю за двора на къщата.

Как да си постоим тухлено барбекю за двора

Освен, че ще бъде Вашата гордост, тухленото барбекю за двора има и много други предимства. То не може да се обърне, по-издръжливо е, лесно е да се направи и винаги ще е там, когато ви е нужно, по всяко време на годината.

Има няколко основни етапа, през които трябва да преминете, за да изградите Вашето мечтано барбекю за двор. Първо трябва да излеете малка бетонна площадка, която да служи като негова основа.  За целта най-напред трябва да изкопаете дупка в земята с подходящите размери, да подравните дъното и да го натъпчете хубаво. След това положете тънък слой чакъл, отново изравнете и излейте забъркания цимент върху него, докато ръба на дупката. Шпакловайте и изравнете повърхността и оставете да стегне между 24 и 48 часа.

Следващият основен етап при стоенето на тухлено барбекю за двора на къщата е да наредите първия ред тухли, без да ги замазвате, за да маркирате добре мястото.  След това пригответе замазката според упътването на производителя и нанесете щедър слой, а върху него подредете тухлите, притискайки ги внимателно в сместа. Този първи ред ще маркира цялата дължина и ширина на Вашето тухлено барбекю. След това започнете да зидате вертикално нагоре. Намествайте тухлите като ги потупвате с дръжката на шпаклата. Предната част трябва да остане отворена за достъп до дървените въглища, пепелта и скарите. От тухли, обърнати навътре, така че да стърчат навътре в тухленото барбекю оформете мястото, където ще сложите скарите. Продължете да полагате тухли нагоре, докато не достигнете желаната от Вас височина. След като положите последния ред тухли и преди сместа да е изсъхнала, изравнете свръзките с шпакла, за да създадете вдлъбнатина в сместа. След като циментът е почти изсъхнал, можете да използвайте твърда четка, за да отстраните останалите парченца хоросан.

Тухлено барбекю за двор - предимства

Предимствата на саморъчно направеното тухлено барбекю за двор е, че дизайнът му зависи изцяло от въображението на майстора. Зидайки сами, можете да пресъздадете форма и цветове, които харесвате, като същевременно предназначението остава същото. Когато барбекюто е готово, можете да подредите около него дървена маса и пейки, на които ще сервирате готовата храна. За летните следобеди е подходящо мястото за хранене да бъде обградено с асма, която освен, че ще придава свежест, ще Ви пази и сянка. Това разбира се иска повече време, но барбекюто Ви вече е готово и можете да поканите гости още този уикенд.