Как да си направим сауна вкъщи

Обичате да се наслаждавате на релакса в сауната и с надежда потръпвате само при споменаването ѝ, но напоследък все по-рядко намирате време? Имаме добра новина – ние от Супер Къртачи решихме да споделим с Вас няколко предложения за това как да си направим сауна вкъщи.

Външна сауна или вътрешна сауна – правилен избор

На първо място трябва да решите дали искате да си построите външна сауна или вътрешна сауна. Как ще се нагрява бъдещата Ви сауна – на дърва, газ или електричество и не на последно място, дали се нуждаете от разрешение за изграждането ѝ. Следва разбира се финансовата част от проекта – пресметнете колко сте готови да вложите в него и дали няма да е по-изгодно да използвате готов, сглобяем комплект или искате сами да я направите, което разбира се ще отнеме повече време и труд.

Как да построя сауна вкъщи

Ако решите да построите мечтаната сауна вкъщи от нулата, можете да използвате за под няколко стандартни палета, които да свържете така, че да образуват правоъгълник. След това трябва да покриете палетата с пластмасови платна и да ги захванете с винтове. Така ще получите своеобразна изолация, която ще попречи на загубите на топлината откъм пода. Върху вече монтираните пластмасови платна можете да редите дъски от кедрово дърво, като ги захващате с винтове към палетата. Първо постройте рамка за стените и тавана на сауната от дървени греди, захващайки ги стабилно с планки и винтове, така че да се получи здрава конструкция. Трябва да се уверите и, че Вашата сауната ще е достатъчно висока, за да влизате прави вътре и да предвидите поне още 50 сантиметра височина отгоре, където ще се издига най-горещият въздух.

Облицоване на стени на сауна

След това облицовайте стените и тавана на сауната с кедрови дъски, като не забравяте да оставите място за вратата и няколко вентилационни отвора, които трябва да бъдат разположени близо до тавана, над печката. Преди да започнете с монтажа на външната облицовка на сауната, поставете между нея и вътрешната част дебела стъклена вата, която ще служи за изолация. За самата облицовка отвън вече можете да използвате дъски или плоскости от пресована дървесина.

В самата сауна поставете кедрова пейка и монтирайте врата, която може да е от огнеупорно стъкло или дървена, но отново с дъски и изолация между тях, за да се избегнат загуби на температура. За финал инсталирайте печката, но ако нямате нужните познания, желателно е да наемете електротехник, който да монтира правилно нагревателя.

Разбира се целият този процес ще отнеме време, но когато привършите строежа, с удоволствие ще можете да се отпуснете и да се насладите на Вашата собствена сауна вкъщи.