спестяване на пари

Как да спестя пари от сметките за ток

Задавате ли си въпроса „Как да спестя пари от сметките си за ток“, особено сега след, като съобщиха за сериозното му поскъпване? Ако отговорът е, да – имаме няколко прости съвета. Благодарение на тях ще можете да си помогнете в постигането на целите ви за по-големи спестявания. Добрата новина? След като разберете как, намаляването на разходите всъщност е доста просто.

Домакински съвети за пестене на пари от сметки за ток

Икономична съдомиялна машина

Използвайте съдомиялната си – съдомиялните машини могат да използват електричество, но спестяват повече енергия, пари, вода и време, отколкото миенето на ръка.

Енергоспестяващи крушки

Сменете крушките си – ако все още не сте преминали към LED осветление, сега е моментът. LED крушките използват най-малко 75% по-малко енергия и издържат 25 пъти по-дълго от осветлението с нажежаема жичка. Така че ще спестите много от сметките за ток.

Дръжте фурната затворена

Дръжте фурната си затворена – всеки път, когато отворите фурната си, докато работи, вътрешната температура може да падне с 25 градуса. След това уредът трябва да използва повече електроенергия, за да повиши отново температурата до зададените градуси. За да спестите енергия, надниквайте през прозорчето и разчитайте на светлината, вместо да отваряте вратичката.

Топла вода

Внимавайте за консумацията на вода – топлата вода често е вторият по големина разход на електроенергия в домакинството, но не е задължително. Така че освен да внимавате за капещи кранове и хабенето на вода, докато си миете зъбите, се замислете и колко енергия е нужна за стоплянето на водата. Помислете за по-кратък душ или пък за смяна на слушалката на душа за такава, която има по-малък дебит.

Намалете температурата на бойлера

Помислете за намаляване на температурата на бойлера – повечето бойлери автоматично се настройват на 60 градуса, но това често е по-топло от необходимото. Намалете температурата с 10 градуса, това не само намалява общата консумация на енергия, но и ще намали разходите за поддържане на водата топла.

Интелигентен разклонител

Внимавайте за електрическите си устройства – ако оставите електрическите си устройства в режим на готовност, вместо да ги изключвате, постепенно увеличавате консумацията на енергия. Вместо това помислете за включване на дистанционно управляемата ви електроника в интелигентен разклонител. След това интелигентният разклонител автоматично ще изключи всички устройства, които не се използват.

Интелигентен термостат

Конфигурирайте термостата в дома си – отоплението на вашия дом е основна пречка да пестите от сметките за ток. Можете обаче да намалите консумацията на електроенергия, като използвате разумно термостата си. Като намалите термостата си само с два градуса, можете да спестите до пет процента от сметката си за отопление. Като го намалите с пет градуса, можете да спестите до десет процента. Инвестирането в интелигентен термостат, който автоматично се настройва към желаната от вас температура, може да ви спести както време, така и пари тук. Допълнителен съвет е да се уверите, че сте поставили термостата си на правилното място. Ако е поставен на пряка слънчева светлина или близо до хладно течение, той може излишно да започне да променя температурата, което ще се отрази в повече консумация на ток.

Използвайте пълния капацитет на пералнята

Променете начина си на пране – използвайте пералнята, когато можете да запълните капацитета й. Пускането й за само няколко блузи и чорапа определено няма да помогне за намаляване на сметката ви за ток. Перете дрехите си на по-ниска температура. Прострете дрехите си, за да изсъхнат на въздух, вместо да използвате сушилня.

Настройте хладилника икономично

Използвайте умно хладилника си – колкото по-студени са вашият хладилник и фризер, толкова повече енергия консумират. Въпреки че ще намалите уреда, все още ще запазвате храната си свежа, но ще намалите общата консумация на електроенергия.