лепене на тапети

Как се лепят тапети

Лепене на тапети е умение, което изглежда по-трудно, отколкото е в действителност. И можете да го овладеете със здрав разум, правилните инструменти и малко практика. Можете да допуснете грешки, но ако внимавате, те лесно могат да бъдат отстранени или напълно избегнати.

Правилна подготовка при лепене на тапети

Важно е правилно да изберете шарките върху тапетите. Потърсете такива с прави линии или без никакви шарки, така ще сведете до минимум сложното напасване на парчетата. Стойте настрана от по-сложни модели, докато не овладеете основните техники на това как се лепят тапети. Също толкова важно, колкото и правилното им залепване, е предварителната подготовка на повърхността. Несъвършенствата на стената могат да съсипят крайния резултат. Действията тук са няколко – изравнете неравностите и нанесете слой грунд. След като той изсъхне, повърхността е готова за работа.

Нужни инструменти за лепене на тапети

Основните инструменти, които са ви нужни, когато се лепят тапети, вероятно вече са ви под ръка. Подгответе си ролетка, гъбичка, четка, малък валяк, ножици, молив, както и няколко кърпи за почистване, ако поизцапате повече. Тапетите се предлагат в различни ширини и дължини. Нужно е да изчислите колко ролки ще са ви нужни. Ако не успявате със сметките сами, се доверете на консултанта в магазина. Купете обаче няколко метра повече, за да имате възможност да поправите грешките и да направите корекции. Ако шарката е по-сложна, се запасете с повече количество.

Съвети при лепене на тапети

Не очаквайте да постигнете перфектното напасване. Преди да започнете да лепите, маркирайте разположението на тапета. За да намалите несъответствията, залепете първия тапет в незабележим ъгъл и започнете лепенето от тази част на стаята. Валякът ви е нужен, за да положите лепилото върху стената, след като сте я грундирали. Влажната повърхност ще улесни поставянето на тапета и докато лепилото все още е влажно, бихте могли по-лесно да напаснете лентите. Все пак се опитайте и да действате бързо. Лепете тапета отдолу-нагоре по стената, като си помагате с гъбичката, с нея ще избутате излишния въздух под хартията.

Не забравяйте, че някои модели са по-трудни за съответствие от други. Хората са склонни да фокусират вниманието си върху центъра на стената, около прозорците и всичко на нивото на очите, така че обърнете специално внимание на тези места.

Докато работите, вероятно ще се изправите пред някои усложнения. Първо, имайте предвид, че при разгъване хартията се връща в позицията, в която е била сгъната. Това може да затрудни оразмеряването, изрязването и лепенето. За да избегнете проблема, веднага след като разгънете хартията, превъртете я за кратко в обратна посока, за да противодействате на сгъването й. Второ, краищата е вероятно да бъдат доста подгънати, затова е важно да подсигурите качествена ножица или остро макетно ножче.

Важно е да не лепите по-светъл тапет на тъмна стена и обратното, защото контрастният фон може да се забележи между снажданията. Ако не можете да избегнете голямата разлика, нанесете по-тъмен или по-светъл грунд, според нуждата. Знайте, че понякога хартията не успява да залепне на някои места, създавайки въздушен балон под нея. Преди да се заемете с него изчакайте лепилото да изсъхне. След това направете миниатюрна дупчица с игла, инжектирайки няколко капки от лепилото. След това внимателно изравнете мястото с гъбичката или с пластмасова шпатулка.