всекидневна

Климатик през лятото – как да го използваме ефективно

Ако все още не сте под някоя дебела сянка на плажа с коктейл в ръка, вероятно ви се налага да се справяте с високите температури и изтощаващите жеги у дома. Ако пък сте от онези щастливци, които притежават климатик, положението ви е доста по-добро и вероятно ще преживеете горещините много по-леко и приятно.

В тази статия ще ви предложим няколко съвета за ефективна употреба на климатика през лятото, предоставени от фирма Superkartachi , която се отличава със своята  екосъобразност и стремеж за опазване на околната среда.

Първо ще се спрем на това как да изберете подходящия климатик за вашия дом, след което ще споделим и някои малко познати трикове за използването му у дома.

Защо климатиците с висок енергиен клас са добра инвестиция?

Когато купувате климатик, вземете модел с висок енергиен клас. Наистина той ще ви струва по-скъпо, но имайте предвид, че вложените средства ще ви се възстановят за период от една до пет години под формата на по-ниски разходи за електричество.

Размер според големината на стаята

Другият важен принцип, който е добре да спазвате при избора на отоплителен уред за вашия дом е да съобразите размера му с квадратурата на помещението, в което ще го поставите. Ако се спрете на прекалено малък модел, той няма да охлажда достатъчно, а прекалено големият – ще генерира излишни загуби на енергия, което означава и по-високи разходи за електричество.

След като набелязахме основните принципи при избора на климатик за дома, ви предлагаме и обещаните трикове за по-ефективното му използване през лятото:

Използвайте таймера

За разлика от студените зимни дни, през лятото не е практично да оставяте климатика да работи цял ден или когато излизате от дома си. За да спестите излишен разход на енергия, просто настройте таймера и климатикът ще се включи час-два преди да се приберете у дома, което е напълно достатъчно да се чувствате комфортно и приятно.

Регулирайте посоката на въздушната струя

При режим охлаждане е най-разумно въздушната струя да сочи нагоре към тавана, защото именно там се намира най-топлия въздух. По този начин ще постигнете по-равномерно разпределение на температурата в стаята.

Кога да използвате икономичен и кога турбо режим?

Ако искате да намалите разходите за електричество, които генерира вашият климатик, използвайте икономичния му режим. С него устройството ще постигне желаната температура по-бавно, но също ще ви осигури нужния комфорт и прохлада. Повечето климатици притежават и турбо режим, който е разумно да се използва само при прекалено високи температури навън или за кратко при първоначално пускане на устройството с цел по-бързо разхлаждане на стаята. Този режим е една от основните причини за висок разход на енергия през лятото, тъй като изисква работа на пълна мощност.

Пускайте щорите и през деня

Ако искате по-ниска сметка за ток през лятото, пускайте щорите или дърпайте завесите и през деня. По този начин ще подпомогнете работата на климатика и съответно ще намалите консумацията на енергия като ограничите навлизането на топлина през прозорците и същевременно осигурите добра изолация на дограмата.

Дръжте надалеч от нагряващи и готварски уреди

Още при монтирането на климатика трябва да помислите за място, което ще е максимално отдалечено от нагряващи уреди като компютри, телевизори, музикални уредби и други. Така сензорите на термостата няма да улавят всяко нагряване и да удължават работата на климатичната система непрекъснато.

В този ред на мисли, ако сте от хората, които обичат да се вихрят в кухнята, ви препоръчваме да се въздържате от ежедневно готвене във фурната. За горещия сезон на годината е по-подходящо да се насочите към котлоните, микровълновата фурна и дори да изкарате барбекюто на терасата или двора. Така ще спестите допълнителното заграване на помещението и съответно допълнителната работа на климатика, което ще се отрази благоприятно на сметките ви за ток.