дървена маса

Кой е най-подходящият вид дървен материал за мебели – част 2

И днес екипът на Супер Къртачи продължава по темета кой е най-подходящия вид дървен материал за мебели, поради огромното изобилие материали и индивидуалните предпочитания на всеки един клиент.

В   Кой е най-подходящият вид дървен материал за мебели – част 1 ви описахме с няколко думи за Орех, Махагон, Дъб и Бор, а днес ще продължим с Кедър, Бреза, Топола и Зеброво дърво.

Дървен материал Кедър

Най-често срещаният вид кедър е западният червен сорт. Западният червен кедър, както подсказва името му, има червеникав цвят. Този вид дървесина е относително мека, има прави зърна и лек аромат. Западният червен кедър се използва най-вече за изработката като мебели, палуби и екстериор на сгради, защото може да се справи с влажна среда, без да гние. Западният червен кедър е на умерени цени и може да се намери в повечето домашни центрове.

кедрова маса

Дървен материал Бреза

Брезата се предлага в две разновидности: жълта и бяла. Жълтата бреза е бледожълто до бяло дърво с червеникаво-кафяво сърцевина, докато бялата бреза има по-бял цвят, наподобяващ клен. И двата вида бреза имат твърдост 4 по скала от 1 до 5. Брезата е лесно достъпна и по-евтина от много други твърди дървета.

мебели от бреза

Дървен материал Топола

Тополата като дървен материал е един от по-евтините видове. Освен това е доста мек (1 по твърдост по скала от 1 до 5), което улеснява работата с него. Тополата е бяла с някои зелени или кафяви ивици в сърцевината. Тъй като тополата не е най-красивото дърво, рядко се използва за изящни мебели, а ако все пак се употреби, почти винаги е боядисана. Тополата може да бъде добър избор за чекмеджета защото е стабилна и евтина.

маса от топола

Дървен материал Зебрано (Зеброво дърво)

Дървения материал Зебрано (познато още като Зеброво дърво) е африканско дърво, достигащо до 20-40м височина. Сърцевината на Зебраното е светлокафява или кремава на цвят с тъмночервени или кафяви ивици. Наподобяващи ивиците на зебра. Зебровото дърво има груба текстура с отворени пори. То се характеризира с изключителна здравина, устойчивост на гниене и насекоми, а уникалната му текстура е изключително добър избор за изработка на мебели. Единственият минус е високата му цена.

маса от зеброво дърво