леене на бетон

Леене на бетонна плоча – направи си сам

Безспорен факт е, че за всяко нещо си има хора. Но е безспорен факт също така, че нищо не е по-красиво от това, което сами сме си направили – независимо дали е ремонт на банята, нова секция за хола или дори леене на бетонна плоча… което звучи по-сложно и плашещо, но всъщност не е чак толкова трудно.

Умората е сладка, когато човек лично, се захване с проект тип направи си сам, с двете си ръце, се е постарал да направи нещо за себе си, за близките си и за своя дом. Питали ли сте се някога каква е процедурата по леене на бетонна плоча? Е, на правилното място сте, ние от Супер Къртачи ще ви дадем малко повече разяснение.

Подготовка при леене на бетон

Това занимание е смесица от наука и изкуство и трябва да знаете малко повече за света към момента на правене. Така например ще разберете, че Ви трябва специална температура за качествено леене на бетон, която трябва да бъде съобразена със сезона.

Не забравяйте да направите точни изчисления, за да разберете какво точно количество бетон ще ви е необходимо, за леене на бетонна плоча. А и трябва да сте сигурни, че плочата ще бъде в идеалния размер за вас, без да има никакви изненади.

 

А знаете ли изобщо от какво се прави бетон? Това всъщност е смес или композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/ или минерални добавки.

Видове бетон

Знайте също така, че има различни видове бетон. Те се разделят на няколко основни групи, най-вече според условията на втвърдяване, едрината на зърната на едрия добавъчен материал, експлоатационните условия (при какви условия ще ги използваме) и според якостта.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Важни условия при леене на плоча от бетон

Помнете, че дори и минимални пропуски преди и по време на изливането могат да доведат до неудовлетвореност.

Друго важно правило е, че бетонът в никакъв случай не трябва да се излива върху замръзнала почва, армировъчна стомана или кофраж с температура, близка до точката на замръзване. Бъдете внимателни, ако извършвате леене на бетонна плоча през зимата!

Хубаво е, каквото и да е времето навън, да се поддържа постоянно високо ниво на температурата, за да се постигне нормално набиране на якостта на бетона и за получите максимално качество при леенето на бетон.

Няколко дни след изливане на бетонна плоча, изолацията следва да се премахне. Имате възможност да приложите съединения, образуващи водонепроницаема мембрана при втвърдяването.

Кофраж и декофраж на бетонна плоча

Що се отнася до свалянето на кофража, имайте предвид, че би било благоприятно той да остане на място по-дълго от посочения минимален срок.

Надяваме се, че нашите важни съвети за леене на бетонна плоча ще са Ви от полза съвсем скоро.

Запретвайте ръкави!