Най-честите грешки при проектиране на кухня

Процеса по проектиране на кухня не се отнася само до красивите плотове и ослепителните осветителни тела. Ако тя не обслужва нуждите Ви, значи е пропусната една от най-важните квалификации на добрата кухня, а именно това да бъде функционална кухня.

Грешкитете при приектиране на кухня могат лесно да бъдат избегнати и то само като следвате няколко прости правила за правилно планиране на пространството. Също така е полезно, ако сте оборудвани с професионален софтуер за дизайн на кухня, който ще Ви преведе през всяка една стъпка от Вашето планиране.

Грешки при проектиране на кухня

Ето и някои от най-често срещаните грешки при проектиране на кухня, които предлагат лесното им поправяне.

Лоша циркулация. Няма нищо по-лошо от това да нямате достатъчно място, за да се движите свободно в кухнята си. Независимо дали кухнята е голяма или малка, правилната циркулация трябва да бъде приоритет във всеки дизайнерски план и е първо правило, за да имате функционална кухня. Тази грешка в дизайна на кухня може да направи така, че тя да се усеща твърде тясна и най-вероятно ще ограничи броя на хората, които могат да я използват едновременно.

Правилото за Работен триъгълник в кухнята

Липса на „Работен триъгълник в кухнята“. Както може би вече сте чували, работният триъгълник в кухнята е от съществено значение за добрия работен процес. Работния триъгълник свързва плота за готвене, мивката и хладилника, така че потокът между тези пространства да е безпроблемен.

Всеки интервал на работния триъгълник в кухнята (разстоянието между всяка работна зона) трябва да позволява на обитателя да готви, да почиства и да съхранява лесно. Триъгълникът, разбира се, никога не трябва да бъде затъмнен и никакъв основен трафик (освен лицето, което готви) не трябва да преминава през тази зона.

Поръчка на кухненски уреди и шкафове с неправилен размер

Една от най-често срещаните грешки в дизайна на кухнята е това да поръчка на кухненски уреди и шкафове с неправилен размер. Големи или несъразмерни хладилници, съдомиялни машини, фурни, надземни шкафове, микровълнови печки… Звучи ужасно, ако не пасват на Вашето пространство, нали? За да избегнете тези грешки, измерете правилно пространството и изберете уредите предварително. След това проверете двукратно и дори трикратно размерите, за да сте сигурни, че всичко се вписва в оформлението на кухнята. Не забравяйте да отчитате кога се използват тези уреди, т.е. кога вратите на хладилника, фурната и шкафа са напълно отворени. Така най-добре ще се ориентирате за всички правилни размери.

Надяваме се, че нашите съвети при проектиране на кухня са ви били полезни. Следвайте ги и нямате да имате абсолютно никакви проблеми с проектирането на Вашата нова кухня. И Ви обещаваме, че с правилните действия тя лесно ще се превърне в любимото Ви пространство в цялата къща. Дерзайте!