Направи си сам вертикална градина

Ако мечтаете за красива и богата градина, но нямате достатъчно налично пространство, за да я създадете, не се отчайвайте, има решение за това и то се нарича вертикална градина. Подходяща за съвременните малки, градски жилища с тясна тераса, вертикалната градина е едно функционално и красиво решение, което на практика не заема почти никакво място.

Топ идеи за вертикална градина у дома

Първата идея за вертикална градина, която ще Ви предложим днес, е под формата на висящи рафтове, които лесно можете да закачите на стената и да запълните с ефектни саксии и красиви цветя. Така Вашата вертикална градина ще заема едва 20-30 см от пространството на терасата, но в замяна на това ще Ви осигури наслада за окото и приятен, свеж аромат.

Друг тип вертикална градина, много подобен на предходния, е от окачени на вериги сандъчета, които можете да разположите асиметрично или на редове. Допълнителен визуален ефект може да се постигне, чрез използването на различни нюанси за самите сандъчета и висящи растения в тях.

Вертикална градина от етажерки

Ако нямате сръчността на домашен майстор, но пък сте находчиви, може да използвате за своята вертикална градина дори и стари етажерки, която да освежите с минимални усилия и да разположите до стената на терасата, а върху нея да подредите пъстри саксии с цветя или билки, които можете да използвате в кухнята. Като говорим за висяща градина, с малко повече въображение дори стар органайзер за документи, може да се превърне в такава, ако го закрепите на стената и използвате за поставка за саксиите или сандъчетата си.

Вертикална градаина от дървена рамка

Ако пък не разполагате със свободна за целта стена, може лесно да си направите красива дървена рамка, на която да закачите в няколко саксии на различна височина. Рамката може да е свободно стояща или на глед небрежно подпряна на съседна стена, което ще придаде по-артистичен вид на вашата висяща градина.

В случай че не разполагате с никакво място за разполагане на допълнителни съоръжения на тясната си тераса, можете да използвате стенните шкафчета, върху които да подредите саксии, или сандъчета с висящи цветя. Така те ще са поставени върху стабилна основа и ще придадат свежест и пъстрота на балкончето Ви.

Може би си спомняте балконите на старите соц-панелки от детството ни, които винаги бяха украсени със сандъчета с мушкато и здравец. Днес с малко повече въображение и сръчност, можете да вдъхнете нов живот на тези своеобразни висящи градини, придавайки им артистичен вид и внасяйки чрез тях малко зеленина и свежест в ежедневието си. На пазара ще намерите достатъчно материали, за да осъществите идеите си, а изборът на зеленина зависи само от вкуса и предпочитанията Ви.