паркет

Нов паркет или циклене на стария – кой вариант да изберем?

Може и да не ви се вярва, но смятана на пода у дома е сред онези промени, които може да се окажат определящи за цялостния външен вид на помещението. Обикновено избираме измежду няколко основни материала, когато става въпрос за жилището – теракота за коридора и кухнята и паркет за всекидневната, спалнята, детската стая.
Разбира се, днес на пазара могат да се намерят и много други решения като естествен камък, мрамор, винил, дори бетон (ако търсите ефекта на индустриалния стил)….  Но като че за социалните зони най – предпочитан е паркетът.
Причината много хора да изберат паркета е защото той създава неповторим уют и чар на жилището, дава усещане за топлина и хармония, пасва на всеки стил – от модерния, през традиционния, до скандинавски и рустик.
Освен това паркетът може да бъде в много и разнообразни цветове и шарки, в различни конфигурации и се комбинира перфектно с теракота и камък.
Ако у дома имате обаче стар естествен паркет, който се нуждае от освежаване, най – вероятно сега пред вас стои въпросът – да цикля ли или да сменя?
Естественият паркет може да се реновира чрез циклене многократно и тъй като е от естествено дърво. А както знаете като естествен материал, то има изключителни качества, добър топло – така и шумоизолатор е, а освен това чисто естетически не може да се сравни с нищо. Не случайно старите и скъпи домове са постлани с естествен паркет.
Все пак си има и своите недостатъци – той е много чувствителен на влага, а наличието на такава може да повреди качеството на цялата настилка.
Ето защо, ако изберете цялостна реновация на стария паркет, помислете и за пренареждането му. Периодичното циклене на паркет е от основно значение за запазването на добрия му външен вид.
Реновирането на стар естествен паркет и отстраняване на скърцането се постига на няколко етапа – пренареждане, циклене, шлайфане или притягане. Цикленето се прави със специални машини с абразивен елемент, като се започва с по-груба и се завършва с фина шкурка.
Първо се премахва замърсеното старо покритие и се изравняват отделните паркетини.
След това се отстраняват останалите от грубото циклене на паркет драскотини с междинно шлайфане и се вадят чистите стърготини, необходими за фугирането му. Запълват се фугите. Това става като чистите стърготини се смесват със специална смола. Фугите се запълват с получената смес.
Следва финално шлайфане и минаване с полираща повърхността дискова машина.
Задължително е след циклене на паркета се полага лак, който запечатва паркета. Обикновено се слагат два или три слоя лак.
Ако ще слагате нов паркет, добър вариант е инсталирането му с лепене и коване. Когато се решите на подобна стъпка обаче, Супер Къртачи Ви съветват да се уверите, че наемате качествен професионалист, който ще изпълни всички стъпки по полагането му точно и без компромис. Например при лепене на паркета не трябва да се използват лепила на водна основа. Освен това трябва да има и равна и напълно засъхнала замазка. Именно тя е в основата на слагането на настилката.
Друг вариант за полагане на паркета е с така наречените клик системи, при които се съединяват няколко конструктивни елемента. Тази сглобка гарантира равна повърхност без разместване на две срещуположни дъски.
Който и вариант да изберете, знайте, че естественият паркет е най – доброто решение за вашия дом. Радвайте му се и го поддържайте с редовно почистване и полиране.