фаянс

Основни правила за правилно къртене на плочки

Има много причини, поради които може да се наложи да премахнете пода от плочки. Може да се е напукал, когато сте местили хладилника си. Или може би е прекалено хлъзгав, когато излизате от душа. Или може би просто искате промяна.

Сайтът SuperKartachi.com предлага няколко основни правила за правилно къртене на плочки:

Подгответе зоната

Преди да се потопите и да започнете да къртите плочки, трябва да подготвите стаите си за работа. Това е доста бърз процес, който ще ви помогне да се настроите за успех, като същевременно гарантира, че няма да съсипете притежанията си.

Премахнете свободно стоящи предмети: Независимо дали става въпрос за държач за чадъри или масичка за кафе, той трябва да излезе от стаята. В края на краищата се премахва старата плочка, върху която седи. И докато изчиствате стаята, може би не е лош момент да обмислите да изхвърлите някои неща, за да освежите дома си.

Свалете всякакви тапицерии. Запечатайте отворите, защото премахването на плочки е прашна работа. Едва ли искате вашата въздушна система да се задръсти с парчета плочки и отломки.

Важно е да знаете, че разполагането с място е от ключово значение за премахването на плочки. С други думи, всичко, което може да бъде премахнато, трябва да бъде, дори и да изисква малко повече усилия, защото това ще ви спести време в дългосрочен план.

Създайте начална точка

Трябва да започнете някъде, но това не означава, че трябва да е трудно. Правилото е да се опитате да намери място, където плочките вече не съществуват. Друго чудесно място за начало е там, където старата плочка може да се разхлаби или да се напука, което ще ви позволи да я издърпате много по-лесно.

За съжаление, тези видове петна не винаги са там и вероятно ще трябва да създадете своя собствена начална точка. Ако случаят е такъв, ъгълът на стаята или вратата, където плочката не продължава към следващата стая, обикновено е най-доброто място.

Продължете с премахването на старите плочки

От тук започва истинската работа. Кога да го започнете обаче, варира от човек на човек. Използвайте инструментите си, за да стигнете под плочките и да ги извадите. Не се притеснявайте, ако старите плочки се счупят – някои от тях ще излязат по-лесно от други, но всички ще се хвърлят така или иначе.

Проверете долния слой

Сега, когато плочките са премахнати, е време да разгледате какво има отдолу. Обикновено ще намерите слой от подложка – материал, който седи между подовата настилка и основата. Но ако работите в мазето си или в по-стар дом, може да откриете, че плочката е била поставена директно на бетонен или дървен под.

Ако намерите подложка от шперплат и планирате да инсталирате нови плочки, е по-добре да я замените с по-стабилен и здрав материал. Основната причина шперплатът вече не се счита за най-доброто покритие за плочки е, че тъй като е абсорбиращ, ще се разшири с влагата, което може да доведе до напукване на плочките. Въпреки това, за видове настилки като винил или линолеум, шперплатът все още е фина подплата.

Премахване на долния слой

Премахнете лепилото за плочки. Ако основата е повредена или разкъсана след отстраняване на лепилото, може да е време да я премахнете. Отстранете всички винтове, които виждате.

Време за почистване

Сега е време да почистите кашата.

Вземете кофите си, пълни със стари парчета плочки, лепило и подложки и ги изхвърлете. Ако вашият проект е по-голям, помислете за фирма за къртене, чистене и извозване.

Използвайте прахосмукачка за по-малки парчета отпадъци, както и прах.