инструменти за отпушване на канали

Отпушване на канали в домашни условия

Може би няма домакинство, на което да не му се е наложило поне веднъж отпушване на канали в домашни условия. Това е един изключително често срещан проблем, причината за който се дължи на липсата на редовна профилактика. Докато няма наличен проблем, ние не се сещаме да помислим за редовната профилактика на нашата ВиК система. За тези от вас, които все още не са преминали през този проблем, избрахме да селектираме кой са най-ефикасните методи за отпушване на канали в домашни условия.

В целия ви дом има дренажни линии, които отвеждат отпадъчните води от мивки, тоалетни, съдомиялни, перални и т.н.. Всички тези линии водят до главната канализационна система. Има няколко неща, които можете да опитате да направите преди да се обадите на ВиК специалист.

Механично отпушване на канали

Професионалистите по отпушване на канали разполагат с няколко важни инструмента за отпушване на канали. Нямаме очаквания от вас да разполагате със същите, но можете да се сдобиете с подобни на тях. Сред най-използваните е т.н. дренажна змия, която представлява гъвкав кабел с остър накрайник. Ако не разполагате с подобен инструмент, лесно можете да намерите еквивалент на него в домашни условия. Използвайте кабел, като на върха му монтирайте остър предмет, който да изпълнява функцията на шило. След това го вкарайте в канала, движете го с леки плавни движения нагоре надолу. Ако има нещо на пътя му, то или ще го промушите и избутате надолу по тръбата, или ще се закачи на вашия инструмент и ще го издърпате.

Химическо почистване на канали

В търговката мрежа се предлагат безброй видове прахчета и препарати за отпушване на канали, а в допълнение съществуват и редица „домашни“ рецепти, които оказва ползотворно влияние при запушени канали.

Един от тях е като разтворите една чаша сода със половин чаша сол във вода, излеете в канала и изчакате 10мин. и прочистите в гореща вода. След, което можете да си помогнете с вакуум помпа за отпушване на канали.

Другият изпитан метод за отпушване на канали, това е комбинацията сода с оцет. Изсипете около 160-170 гр. сода в мивката, след което изсипете и около 200 мл. Оцет. Имайте предвид, че ще започне да излиза пяна, така че е най-добре да се опитате да запушите канала за известно време, за да може химическата реакция успешно да свърши работата си.

Надяваме се, че нашите съвети са ви били от полза. Имайте предвид, че ако нищо от написаното по-горе не подобрява положението на вашия запушен канал, най-добре е да се свържете със ВиК специалист, който успешно ще ви избави от положението, в което се намирате.