слънчеви панели

Поддръжка на слънчеви панели

Закупуването на слънчеви панели за дома добива все по-голяма популярност с всяка изминала година, тъй като това значително понижава сметките за ток в края на месеца. Проблем обаче е високата цена на слънчеви панели, затова ако сте решили да направите подобна покупка, не бързайте, обмислете внимателно бъдещата покупка и не се увличайте от огромното количество реклами. Не забравяйте да се съсредоточите върху важните аспекти на продукта, тъй като това е значителна инвестиция, от която ще се възползвате години наред. Ето защо ние от Супер къртачи решихме да Ви представим няколко съвети за правилна и адекватна поддръжка на слънчеви панели, благодарение на която ще удължите живота им.

Почистване на слънчеви панели

Слънчевите панели работят изключително добре, не вдигат шум, не Ви пречат, в повечето случаи дори не ги виждате и точно там е проблемът. Масово хората, пропускат факта, че е необходимо от време на време да прилагат почистване на слънчеви панели. Запомнете, колкото по-често почиствате Вашите соларни панели, толкова по-лесно ще комуникират със слънцето, т.е. ще получате по-качествена енергия.

Колко често трябва да почистваме слънчевите панели

Това зависи от това къде живеете. Ако Вашия район е прекалено застроен, т.е. живеете в натоварена градска среда е необходимо редовно почисване на слънчевия панел. Ако прекалено бързо се замърсяват може да достигнете и чистене всяка седмица. Най-добре е да следите състоянието им непрекъснато и в момента, в който забележите, че се е образувал слой прах да извадите маркуча и да го отстраните.

Как се почиства соларен панел

Най-лесният и бърз начин за почистване на соларен панел, е както казахме по-горе с градински маркуч. Нашият съвет към Вас е никога да не изпозлвате сапуни и почистващи гъби, защото така ще рискувате да увредите Вашия соларен панел. Ако следите често състоянитето му, работата с градинския маркуч ще Ви бъде абсолютно достатъчна. Ако все пак останат места, които не са успели да се почистят използвайте стълба и много, много мека кърпа, с която прецизно да отстраните останалото замърсяване.

Още един съвет, който искаме да Ви дадем е освен непрекъснатото следене на чистотата на слънчевия панел, следете дали той не е закрит от сянка. Уверете се внимателно, че по всяко едно време от деня, нищо от никъде не го засенчва. Дори и ¼ от Вашия соларен панел да е потънала в сянка, това ще доведе до ¼ непродуктивност. По този начин Вие рискувате да не използвате пълния потенциал на слънчевия панел, т.е. рискувате да изгубите пари.

Ако се интересувате още по темата за слънчеви панели, Ви препоръчваме да прочетете ИМА ЛИ ПОЛЗА ОТ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ В ДОМА