Подходящи растения за жив плет

В началото на лятото все по-често търсим повод да излезем някъде на открито, за да се радваме на слънцето или да се разхладим с чаша питие, да се полюбуваме на вечерта… Ако имате двор, сте щастливци. Тук може да оформите свое кътче, в което да намерите спасение. Но наличието на двор е съпроводено и с любопитни съседи и минувачи, шум, прах…. А не всеки иска да се огради в висока ограда, която уж да го спасява от хорските погледи и околния свят. Тогава защо да не помислим за алтернатива – например да комбинираме с жив плет. Но живият плет изисква определени грижи, подхранване, поддръжка, трябва да изберем подходящите растения, които да се справят с предизвикателствата на околната среда.

Ето защо решихме да подберем някои от най – подходящите растения за жив плет, които може да засадите, за да се радвате на красив двор, здравословен климат и на уникална визия.

Растения подходящи за жив плет

Ограда от жив плет - чемшир

Оградата от жив плет от чемшир е най-често срещана. Способността му да издържа на честото рязане и оформяне в перфектни геометрични форми, прави това вечнозелено растение за жив плет популярен избор. Можете също така да го оставите да расте на височина, за да служи като параван или да оформите лабиринт. Някои сортове израстват до 10 метра височина.

Ограда от жив плет - абелия

Пеперудите харесват цветята с форма на тромпет, които през лятото висят от клоните. Ако изберете ограда от жив плет – абелия, ще се радвате на цъфтящ жив плет, който може да подрежете според предпочитанията си.

Ограда от жив плет - лавандула

Свикнали сме да свързваме лавандулата с полета, с аромати, с етерични масла. Но всъщност тя е много подходяща за жив плет. Това популярно с аромата и цветовете си растение намира широка употреба и в озеленяването и е подходяща за ниски живи плетове и бордюри, защото образува хубава преграда. Цъфти обилно и ще Ви предпази от комари.

Ограда от жив плет - хибискус

Хибискус е красив храст, който ще Ви радва с цветове цяло лято. Той може да бъде оформен в много и разнообразни форми и ще го намерите в различни цветове  –  бели, жълти, оранжеви, лилави, розови, червени и виолетови цветове. Вирее добре в градски условия и издържа на силно слънце.

Ограда от жив плет - туя

Ограда от жив плет туя – това растение е още един фаворит за градинарите за оформяне на храст. Туя се отличава с гъста корона и ярко зелен цвят, поддържа се много лесно и издържа добре на ниски температури. Освен това понася всякаква почва, а ако се полива редовно ще ви радва целогодишно.