баня лилава

Полезни съвети за банята

За да бъдете в крак с актуалните тенденции, добра идея е да разгледате колкото се може повече бани. Готовите решения ще Ви помогнат да изберете правилната комбинация както в цветови аспект, така и като дизайн, тип плочки и други.
В настоящата статия ще Ви споделим някои от актуалните тенденции при обзавеждането на бани, както и ще Ви дадем разяснения как да направите, така че банята да е удобна, практична, лесна за почистване и едно от най-важните неща, а именно – да изглежда добре.
Преди да предприемете процедура по обзавеждане на самата баня, трябва помещението да е добре подготвено за полагането на теракота, в това число добре да са почистени стените, както и подът да бъде добре почистен, изравнен, да бъдат отстранени и изкъртени неравностите. Тук може да Ви се наложи да използвате услугите на фирма за „кърти, чисти и извозва“, особено ако обновявате своята баня и се налага да се изкъртят старите плочки. Ние сме професионалисти в областта на къртачните услуги и можем да Ви предложим качествена услуга по къртене на бани в София и при това на най-добра цена. Предлагаме и безплатен оглед, така че е нужно само да се свържете с нас.
След като помещението е изчистено и подготвено за работа, продължаваме с поставянето на теракот. Желателно е цялата баня, без тавана, да е облепена с висококачествен фаянс. Красивите плочки биват избирани според цвят, дизайн, вид, форма и орнаментика, както и според предпочитания.
Избор на плочки за пода. Цветовете на подовите плочки могат да бъдат тъмни, едноцветни, а могат да бъдат и двуцветни, като тук е мястото да кажем, че няма строги правила. Важно е, когато избирате подовите плочки за баня, да гледате да не са с гланцирана повърхност, както и да са устойчиви при дълготрайна употреба и да не задържат вода.
В случай, че банята са Ви е с малки размери, то избягвайте големите плочки. В този случай са за предпочитане малките плочки със светли нюанси. Истината е, че малките плочки стоят по-красиво в малки помещения. Е, има си и минуси, като един от недостатъците се явява трудното почистване.
По повод тъмните цветове и тяхната употреба в банята трябва ясно да отчетем, че те не са за предпочитане, но през последните години сме свидетели на уникални дизайнерски решения, именно използвайки черни и тъмносиви цветове.
Основната причина, поради която трябва да избягвате тъмните плочки е, че при по-малките помещения тъмните цветове създават усещането за дискомфорт и могат да направят така, че помещението да изглежда още по-тясно. Поддръжката на тъмните бани също е по-трудна.
Естествено, съвсем не казваме да не използвате тъмни цветове, а напротив, да съчетаете тъмни и светли, за да изградите съвършената баня.
Представяме няколко важни съвети, както и детайли относно това, как точно влиаят цветовете на човек.
Червеният цвят намира все по-голямо приложение при обзавеждането на жилища, дори за банята, тъй като съчетава усещането на комфорт и интимност. Червената баня може да подчертае индивидуалния стил. Трябва да се внимава с прекомерната употреба на този цвят в банята и именно поради това Ви съветваме да съчетавате червеното с бял, сив или друг по-светъл цвят. Причината да не прекалявате с червеното се крие в това, че може да придаде чувство на напрегнатост и дискомфорт.
Нека кажем нещо и за баните в жълт цвят. Жълтото е свежо и нестандартно решение, като любопитен факт е, че жълтия цвят стимулира мозъка да работи по-добре. Символизира свежест, чистота, светлина, пространство. Източник е на жизнена сила. Обикновено жълтия цвят при баните бива адекватно комбиниран с бледи такива, например с бледокафяво, бледосиво и други.
Зеленият цвят, символизиращ природата, също бива често употребяват като основен, в съчетание с бял цвят. Основната причина се крие в това, че той действа релаксиращо и успокояващо. Същото можем да кажем и за небесносините цветови гами, които неслучайно са водещи при изграждането на басейни на открито. Розово и лилаво, преплитащи се също могат да направят така, че банята да изглежда стилна и изискана, но не е сред водещите комбинации, поне не в България.
Няма как да не споменем и една от най-употребяваните комбинации за стени, а именно – лилаво в комбинация с бяло. Красиви дизайнерски предложения също са плочките, изобразяващи цветя – орхидея, гербер, люлак и лале.