ремонт на таван

Полезни съвети за напукан таван

Най-вероятно на всички ни се е случвало, незавидимо дали сме си у дома или на гости, да погледнем нагоре и да видим напукан таван. Този проблем е изключително често срещан, тъй като има редици причини да се стигне до там. Ето защо днес решихме да Ви дадем няколко полезни съвети за напукан таван.

Всички постройки се движат минимално и това е добре, защото в провен случай сградите ще се напукват при най-леката вибрация. Понякога движението може да е с една идея малко повече, отколкото бихме искали, което от своя страна води със себе си напукване на повърхностите и най-вече таваните.

Причини за пукнатини на тавана

Една от основните причини за напукан таван това е движението на сградата от вятъра. Силата, приложена от вятъра, кара стените Ви да се усукват, отклоняват и деформират. Обикновено отклонението е минимално и се стабилизира благодарение на гъвкавите компоненти на къата, като дървения материал заложен в строежа на сградата.

Друга основна причина за напукан таван е рязката промяна в температурата през деня и нощта. Когато даден предмет, обект се затопли той се разширява, а когато изстине се свива. Така, че това означава, че през деня материалите заложени във Вашата къща се разширяват, а през нощта се свиват.

Допълнителното тегло падащо върху тавана също е често срещана причина за пукнатини на тавана. Ако живеете в жилищна сграда, състояща се от няколко апартамента, хората които живят над Вас могат да разполагат с повече мебели, техните подови лагери са подложени на повишено натоварване, което ще увеличи огъването и деформацията на дървесните греди. Тъй като дървото е гъвкаво, а мазилката не е, съвсем нормално би било да се образуват пукнатини на тавана.

промоция за кърти чисти извозва
промоция за кърти чисти извозва

Как да поправим незначителни пукнатини на тавана

Ако пукнатините на тавана са незначително, лесно можете да ги поправите без да се налага да хвърляте пари за професионалисти. Започнете с това, да разширите пукнатината с нож, като отстраните отслабналия, ронящ се материал и остане само здравия. След това избършете зоната, която сте работили с влажен парцал, за да отстраните останалия прах. Нанесете слой фугираща смес към пукнатината и използвайте шпатула, за да разнесете материална плавно, без следи от неравности. След това продължете процедурата, като грундирате повърхността и завършете с боядисване на тавана.

И запомнете, това се отнася само и единствено за леки пукнатини на тавана. Ако забележите, че има нещо съмнително в тях и не сте сигурни, че ще успеете да се справите сами, потърсете професилна помощ и не рискувайте живота си и този на Вашите близки.