премахване на тапети

Полезни съвети за премахване на тапети

Само тези от Вас, които не са го правили не знаят колко трудно се премахват тапети. Особено, ако са ползвани силно действащи лепила.
Ако Ви предстои ремонт у дома, то премахването на тапетите е задължително условие. Вярно е ,много хора решават да нанесат слой боя директно върху тапетите, но това е голяма грешка. Основно грешката се състои в това, че резултатите не са задоволителни, тъй като си личат т.нар. шупли то тапетите.
Как да премахнете старите тапети? За да изглеждат гладки и добре, стените трябва да бъдат изчистени от старите тапети. В магазините се предлагат специални препарати за сваляне на тапети, като те се разтварят във вода и се нанасят върху стените. След като сените са добре намазани предстои неприятната процедура по премахването. Неприятна, защото отнема много време, енергия и няма как да стане машинално. Преди да се предприемат действия по премахването на тапетите се оставя малко време, за да може течността да подейства. Времето, което смятаме за достатъчно е около 30 минути след първоначалното нанасяне.
Търкането с шпакла. Няма как да го предотвратим. Започва се от единия край и се търка с шпакла, която може да е най-обикновена, може и да е специализирана. Съветът ни е да изберете по-тънка с по-малък диаметър шпакла, тъй като с нея ще Ви е по-лесно. Изключително важно нещо е, когато приключите с премахването на тапетите, да изчакате стените да изсъхнат, преди да предприемете действия по боядисване.
В случай, че сте решили да премахнете дадена стена, то сега е и момента за процеси по къртене и премахване.
Важно е да кажем, че тапетите са лепени най-често с лепило Ц-200, което така здраво ги закрепя към стените, че по време на процесите по отстраняването, сами се уверявате в мощното му действие.
Ако сте готови с всички етапи след като стените са изсъхнали, можете да почистите неравностите с фина шкурка и да предприемете по действията за нанасяне на поне два слоя боя.
За финал, ако не разполагате със свободно време, то по-добре оставете тази задача за майстори, или пък я отложете. Заредете се и с енергия, както и с търпение.